Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић са министром полиције Северне Македоније: Добра сарадња у свим сегментима

© Sputnik / Лола Ђорђевић Ивица Дачић са Панчетом Тошковским
 Ивица Дачић са Панчетом Тошковским - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2024
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Ивица Дачић састао се данас са колегом из Северне Македоније, Панчетом Тошковским и том приликом истакао да је Министарство унутрашњих послова Србије увек имало добру сарадњу са МУП-ом Северне Македоније и да очекује да ће се та сарадња наставити истим интензитетом и у наредном периоду.
Дачић је навео да је, када су били на граничном прелазу Прешево-Табановце основна идеја јесте да направе и да поново активирају радну оперативну групу која треба да се бави поједностављивањем процедура која постоје на том прелазу, како би имали једну контролу и како би све то трајало што краће.
"Када је реч о граничној контроли, у смислу прегледа докумената треба да што више то поједноставимо како бисмо изашли у сусрет грађанима, јер и када смо доле били неки грађани су се жалили да дуго траје и да је та процедура можда превише компликована", навео је министар.
Према његовим речима, циљ им је да то што више поједноставе, као и да је то само један од сегмената.
"Имамо читав низ других тема. Прво, сарадња у борби против криминала. То значи да наше управе и полиција сарађују на том плану, не само кад је реч о организованом криминалу, него и у криминалу уопште", казао је Дачић.
Он је додао да када је реч о борби против илегалних миграција, против трговине људима, против шверца наркотика, против шверца оружја, као и да је неопходна помоћ међусобна у одржавању стабилног јавног реда и мира.
"Ми смо се данас разаговарали да нам је у обостраном интересу да од августа месеца почнемо са том праксом коју до сада нисмо имали, а то је да један број наших полицајаца буде присутан за време туристичке сезоне тамо где има доста наших туриста, а то је Охридско језеро", навео је он.
Дачић је напоменуо да имамо овакву врсту сарадње и са Хрватском, Црном Гором, а да је са БиХ око тога испао, како је рекао, одређени проблем политизације свега тога и поручио да уколико је то проблем да не морамо тиме да се бавимо.
"Данас смо се договорили да ћемо то радити заједно са Северном Македонијом, то значи да кад год је потребно, у овом случају сада је реч о летњим сезонама, реч је о Охриду, спремни смо да једним другима помажемо", истакао је он.
Такође, веома је добро, како је рекао, и што смо успоставили линију комуникације кад је реч о ванредним ситуацијама а то су ватрогасци и спасиоци.
"Нас двојица смо ових дана разговаралии телефон поводом нашег слања помоћи у гашењу шумског пожара. Послали смо хеликоптерске јединице и сектор за ванредне ситуације МУПа- који је противпожарним хеликоптером Камов Ка-32 помогао да се угасе пожари у Северној Македонији", рекао је он.
Дачић је навео да су у међувремену значајно оспособили Министарство унутрашњих послова у смислу набавке хеликоптера.
"Сада имамо два чији је капацитет, кад је реч о води која се носи за гашење пожара, четири и пет тоне. Ми смо заиста отворени да помогнемо свуда где год има потребе и драго ми је да је то испало на обострану корист", казао је министар.
Имамо и заједничку борбу против ирегуларних миграција и морам да кажем да и Северна Македонија и Србија имају сличан проблем, а то је да нама илегалне миграције прете из ЕУ.
"Илегални мигранти долазе из Бугарске и Грчке. А, како ми да се одбранимо од илегалних миграција која долазе из ЕУ? Захвални смо на помоћи коју ЕУ пружа, али, молим вас, величина проблема је много тешка и велика", поручио је Дачић.
Дачић је навео да су то проблеми са којима се сваки дан суочавамо, као и да због тога тражимо да од ЕУ да нам помогне, како бисмо имали што бољу контролу на нашим границама, као и да помажемо једни другима и кад је реч о илегалним мигрантима.
Наш интересе је регионална сарадња, сарадња између полиција мора да буде боља него сарадња криминалних група.
"Ако криминалне групе сарађују без проблема, полиција не може да се бори против њих ако ми не сарађујемо боље", истакао је он.
Министар унутрашњих послова Северне Македоније захвалио је колеги на гостопримству и навео да је за њих кључно да могу у заједничкој сарадњи да делују против криминалних група с циљем да се боримо са органозованим криминалом.
Додао је да су фокус разговора били и побољшање сарадње у области граничних прелаза.
"За нас је круцијално да можемо у заједничкој сарадњи да делујемо против криминалних група, са циљем да можемо да се боримо са организованим и транснационалним криминалом. Осим борбе против организованог криминала фокус разговора су били и побољшање сарадње у области граничних прелаза", изјавио је он.
Навео је да је кључно у оквирима будућег реформисања у оквирима Министарства унутрашњих послова повезаност са континуираним обукама и сарадњом између наша два министарства, између центара за обуку које имамо.
"Све у циљу да можемо да разменимо наша искуства и имамо још професионалнију полицију", рекао је Тошковски, захваливши се још једном на помоћи коју је Република Србија пружила у оквиру кризне ситуације коју је имала Република Северна Македонија.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала