- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони СВО - Sputnik Србија

УЖИВО Изнад Брјанске области за сат времена оборено 12 украјинских дронова

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 884. Медији пишу да је украјинска бригада претрпела тотални пораз у селу Прогрес у ДНР. Руске снаге настављају да напредују у републици, ослобађајући место по место. Из Кијева стижу сигнали да су спремни за преговоре. Током ноћи сирене за ваздушну опасност оглашавале су се широм Украјине.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:10 26.07.2024
Изнад Брјанске области за сат времена оборено 12 украјинских дронова, саопштио је губернатор области Александар Богомаз.
20:39 26.07.2024
17:54 26.07.2024
Вишенаменски ловац Су-27 - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2024
РУСИЈА
Изнад Црног мора откривени британски "тајфуни" и шпијунски авион, Русија подигла Су-27
17:27 26.07.2024
Украјинска војска дневно губи две хиљаде војника, рекао је бивши саветник Пентагона Даглас Мекгрегор.
Према његовим речима, украјинска војска три поразе како на фронту тако и у позадини јер им уништавају и технику и људство.
16:35 26.07.2024
Министарство правде Русије укључило је лист „Билд“ на руском језику на списак страних агената због ширење нетачних информација о одлукама руских власти и политике коју спроводе.
У саопштењу објављеном на сајту ресора наводи се да је поред тога, лист ширио лажне информације, усмерене на формирање негативне слике Оружаних снага Русије и критиковао спровођење специјалне операције.
Поред тога, из саопштења ресора произлази да је лист учествовао у објављивању саопштења и материјала страних агената.
16:26 26.07.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
16:19 26.07.2024
Руска војска се полако али сигурно пробија ка Купјанску у Харковској области, рекао је шеф војно-цивилне администрације те области Виталиј Ганчев.

„Под контролом је неколико насеља дуж пута између Купјанска и Сватова, ослобађа се пут између та два места“, рекао је Ганчев новинарима.

Он је, такође, рекао да плаћеници из Француске у последње време у великом броју стижу у Харковску област како би учествовали у борбама на страни Украјине.
Регистрован је и долазак контингента плаћеника из Велике Британије, Пољске и САД.
„Колико се укупно плаћеника тренутно бори у Украјини на страни националистичких јединица не знамо. Могу само да констатујем да долазе из различитих земаља. Према последњим информацијама велики број је стигао из Француске, али има их и из других земаља – Пољске, Британије, Америке“, рекао је он.
Према речима Ганчева, Украјинци непрекидно нападају ослобођења места у тој области, гранатирање и напади дроновима не престају ни један једини дан.
14:35 26.07.2024
Недељни брифинг Министарства одбране Русије:
▪ Оружане снаге Русије током протекле недеље извеле су 33 напада високо прецизним оружјем и дроновима на предузећа војно-индустријског комплекса Украјине и енергетским објектима који их напајају.
▪ Оружане снаге Украјине изгубиле су до 13.825 војника за недељу дана у свим правцима специјалне операције.
▪Руске ПВО снаге су за недељу дана обориле украјински хеликоптер Ми-8 и 623 дрона;
▪Јужна група трупа је ослободила Ивано-Дарјевку у ДНР и побољшала положај дуж линије фронта;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су до 800 војника за недељу услед деловања групе трупа „Дњепар“;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су до 4.640 војника у зони одговорности Јужне групе снага за недељу дана;
▪За недељу дана група „Север“ је уништила девет противничких јединица, одбила је 21 контранапад, а губици Оружаних снага Украјине износе 1.385 војника;
▪Јединице групе „Центар“ су током недеље побољшале свој тактички положај и нанеле пораз јуришној бригади „Љут“;
▪Група „Исток“ је за недељу дана заузела повољније позиције, Оружане снаге Украјине изгубиле су до 835 војника и два тенка;
▪ За недељу дана предала су се 63 украјинска војника;
▪За недељу дана Оружане снаге Украјине изгубиле су до 2.525 војника у зони одговорности групе „Центар“, као и два тенка „абрамс“;
▪Група „Запад“ Оружаних снага Русије ослободила је насеља Розовка у ЛНР и Пешчано Нижње у Харковској области и заузела повољније положаје;
▪Руске оружане снаге уништиле су за недељу дана два лансера „хајмарс“, седам система „град“, два ПВО система „патриот“, два ракетна бацача С-300 Оружаних снага Украјине;
▪Оружане снаге Украјине су у зони одговорности руске групе „Запад“ изгубиле су до 3.640 војника, четири тенка, укључујући и „леопард“.
14:12 26.07.2024
Руски системи противваздушне одбране уништили су две украјинске беспилотне летелице изнад територије Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.
14:11 26.07.2024
Бивши амерички лидер Доналд Трамп могао би понудити Украјини програм ленд-лиз у вредности од 500 милијарди долара ако победи на изборима, објавио је бивши амерички државни секретар Мајк Помпео за „Вол стрит џурнал“.
Како се наводи, ленд-лиз би омогућио Украјини да позајми онолико новца „колико јој буде потребно за набавку америчког оружја“. Трампов план би могао да укључује и укидање свих ограничења за оружје за Кијев.
Помпео сматра да би се оружани сукоб моментално окончао, пошто би Украјина појачала одбрану.
11:33 26.07.2024
Европска унија ће данас преусмерити за Украјину прву траншу војне помоћи у висини од 1,5 милијарди евра од прихода од замрзнуте руске имовине, саопштила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
„ЕУ подржава Украјину. Данас ћемо за одбрану и обнову Украјине пребацити 1,5 милијарди евра у виду прихода од замрзнуте руске имовине“, написала је Фон дер Лајен на мрежи „Икс“.
Како је касније објашњено, Кијев неће директно добити средства – новац ће отићи у мировни фонд за компензацију земљама ЕУ за оружје.
10:56 26.07.2024
10:11 26.07.2024
Подољак против преговора са Русијом
Саветник шефа кабинета украјинског председника Владимира Зеленског Михаил Подољак иступио је против потенцијалног мировног споразума са Москвом, јер би, по његовом мишљењу, Русија због тога могла постати јача.
„Он (споразум) би могао довести до замрзавања сукоба на одређено време. Али, то значи да ће Руска Федерација радити на грешкама и модернизовати своју армију“, истакао је Подољак у интервјуу агенцији „Асошијетед прес“.
Истовремено, он је могући мировни споразум са Русијом упоредио са „пактом са ђаволом“.
09:23 26.07.2024
Украјинске снаге би приликом повлачења могле да употребе отровне супстанце, саопштио је координатор проруског покрета отпора из Николајева Сергеј Лебедјев.
„На основу добијених података, украјинске снаге намеравају да употребе хемикалије, највероватније у Донбасу и Харковској области. Ако буду морали да се повлаче, покушаће да униште напуштена насеља“, рекао је Лебедјев.
09:19 26.07.2024
Кијев одбио да учествује на седници СБ УН
Министарство спољних послова Украјине саопштило је на Телеграму да је украјинска страна одбила да учествује на седници Савета безбедности УН под председавањем Русије на којој ће се разговарати о испорукама западног наоружања Оружаним снагама Украјине.
09:01 26.07.2024
Држављанин Немачке Рико Кригер, који је осуђен на смртну казну у Белорусији, по налогу Службе безбедности Украјине фотографисао је лансере система „искандер“ у Могиљевској области, саопштио је белоруски портал „СБ.Белорусија данас“.
„Он је фотографисао територију војне јединице, командно-штабна возила и лансере 'искандер, свестан да је то шпијунажа по налогу стране обавештајне службе“, наводи се у чланку.
Такође се наводи да је Кригер хтео да се бори у Украјини у саставу интернационалног батаљона.
07:33 26.07.2024
Кремљ: Сигнали из Кијева нејасни
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је за лист „Известија“ да за сада нема конкретних резултата по питању преговора са Украјином, те да није познато колико су реални сигнали из Кијева.
„Засад нема ништа конкретно у вези са преговорима. Постоје нејасни сигнали, али не знамо колико су реални. И даље је на снази забрана кијевског режима да води било какве преговоре са нама“, рекао је Песков, упитан да ли је Москва добијала неке конкретне сигнале од било којих политичких снага из Украјине који говоре да су спремни на компромис.
07:14 26.07.2024
Јуриш код Авдејевке, заробљено седам украјинских војника
Војници руске групе „Центар“ заробили су седам украјинских војника, а такође су уништили тенк и оклопно возило украјинских снага током јуриша на упориште противника на авдејевском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:08 26.07.2024
Напад на Нежин, рањени страни плаћеници
Оружане снаге Русије извеле су напад на објекат у којем су се налазили украјински војници у граду Нежин у Черниговској области, а међу рањенима је и око десет страних плаћеника, рекао је за Спутњик координатор проруског покрета отпора из Николајева Сергеј Лебедјев.
Како је раније утврђено, у граду су се налазили плаћеници из латиноамеричких земаља.
Руска војска је гађала и складиште украјинских снага у Краматорску у ДНР где су складиштене и ракете дугог домета. Могуће је да је том приликом уништен и један систем „хајмарс“.
07:02 26.07.2024
Руски системи ПВО током ноћи уништили су четири украјинска дрона изнад Ростовске и два изнад Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала