- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Орбан: Свет стаје на страну Русије – упркос директивама са Запада

© Sputnik / Алексеј Дружињин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и премијер Мађарске Виктор Орбан на састанку у Будимпешти
Председник Русије Владимир Путин и премијер Мађарске Виктор Орбан на састанку  у Будимпешти - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2024
Пратите нас
Бројне земље света постепено стају на страну Русије у сукобу у Украјини, упркос инструкцијама Запада, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.
„У последње две године дошло је до заокрета за 180 степени. Запад је наредио свету да се супротстави Русији и да подржи Запад. Међутим, сада смо у фази када сви постепено стају на страну Русије“, рекао је Орбан, преноси лист „Мађар немзет“.
Он је подсетио да Русију подржавају највеће земље света, укључујући Кину, Индију, као и Иран. Међутим, Орбан је додао да је изненадила позиција Турске, која је чланица НАТО, као и муслиманског света који су „видели у Русији партнера, а не непријатеља“.

Русија се прилагодила санкцијама

Мађарски премијер је констатовао да се Русија прилагодила санкцијама и да показује економску флексибилност.
„Русија је од 2014. научила лекције и не само да их је научила, већ их је претворила у акције. Спровела је неопходни развој ИТ и банкарског сектора, зато се руски финансијски систем није сломио. Развили су способност прилагођавања“, оценио је Орбан.
Мађарски премијер је скренуо пажњу да је Русија, након што је због санкција изгубила могућност увоза пољопривредних производа, за неколико година постала највећи извозник хране.
„Када Русију описују као неостаљинистичку аутократију – то је лаж. У ствари, говоримо о земљи која показује техничку, економску и, очигледно, друштвену флексибилност“, додао је Орбан.
Претходно, посланици Европског парламента захтевали су да се Мађарској укине право гласа у Европској унији због путовања премијера земље Виктора Орбана у Русију и Кину, објавио је лист „Политико“, позивајући се на писмо 63 посланика шефу Европске комисије Урсули фон дер Лајен, шефу Европског савета Шарлу Мишелу и председнику Европског парламента Роберти Метсоли.
Орбан је раније посетио Украјину, Русију и Кину. Посета Москви и састанак са председником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу.
Конференција за новинаре након састанка мађарског премијера Виктора Орбана и руског председнка Владимира Путина у Москви - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2024
СВЕТ
Европске земље критикују Орбана: Посета Москви наметљива, Мађарска игнорише основне принципе ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала