- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Чему нас учи историја: Како да ратујемо или како да напредујемо? | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2024
Пратите нас
Да ли је историја само наука о ратовима, владарима и великим царствима, или о развоју човечанства, његовом напретку и проблемима с којима се суочава на свом путу? Колико нам као друштву значи да памтимо одређене датуме и имена из прошлости и да ли би нам било корисније да проучавамо свакодневицу и дух времена који су се мењали у разним епохама?
Да ли и колико заиста познајемо своју прошлост, а колико робујемо митовима за које верујемо да су истинити? О овим питањима смо разговарали с историчаром Чедомиром Антићем, аутором књиге „Двадесет минута Луја XIX“.
Како су људи загосподарили планетом и због чега је тај трновити пут од мрачних пећина до модерних небодера истовремено величанствен и забрињавајући? Како је хомо сапиенс надвладао неандерталца, на који начин је човекова одлука да завлада биљкама и животињама утицала на формирање великих царстава, културе, уметности, религије, али и довела до избијања бројних ратова? На ова и многа друга питања одговара светски познати историчар Јувал Ное Харари у књигама из серијала „Ми незаустављиви“. О овим издањима, намењеним читаоцима од девет до 99 година разговарали смо с уредницом у „Креативном центру“ Иреном Јовановић.
Има ли књижевност моћ и снагу да нас тргне и пробуди, да у нама пробуди емпатију и потребу да помогнемо људима око себе? Да ли смо само немоћни појединци, којима није преостало ништа друго него да тумарају по магли погнутих глава, или имамо снаге да заједно градимо бољи свет, и за себе, и за своју децу? О томе смо разговарали с писцем и редитељем Филипом Чоловићем, аутором дистопијског романа „Вир“, који нас води у мрачни свет Острва, метафоричког приказа наше стварности.
У Орбити културе ћете чути и какве нас представе очекују у Дворишту Капетан-Мишиног здања током августа, у другом делу сезоне летњег позоришта „Театријум“. Наш гост је један од оснивача „Театријума“, глумац Владан Гајовић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Чему нас учи историја: Како да ратујемо или како да напредујемо? | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала