Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Селаковић: Обновићемо фасаду, Жича ће засијати старим сјајем

© Tanjug / JOVANA KULAŠEVIĆНикола Селаковић
Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2024
Пратите нас
Министар културе Никола Селаковић рекао је приликом обиласка манастира Жича да ово здање представља колевку срспке духовности и државности и поручио да је њихов задатак да читаво ово место прикажу српској, балканској, европској и светској јавности, поготово 2027. године, како каже, када очекујемо преко три милиона странаца који ће доћи у Србију.
Он је навео да их у наредној години очекује почетак обнове фасаде, као и да ће наставити да помажу манастир и истакао да је то веома важан задатак, када ће, како је рекао, Жича засијати својим старим сјајем.
"Тако ће вратити своју препознатљиву црвено-пурпурну, краљевску боју, ону која је њен заштитни знак и ону која сведочи о њеној прошлости, као и о њеној јединствености у оквиру Српске цркве", изјавио је Селаковић.
Према његовим речима, та јединственост у оквиру и цркве и државе јесте управо она да су њој крунисана седморица српских краљева из династије Немањића.
"Овде је крунисан и нововековни српски краљ Петар И Карађорђевић, а сад ће у септембру бити тачно 120 година од тог великог чина", истакао је министар.
Додао је и да "ако неко сумња у значај манастира Жиче, нека се подсети дана када је нацистички окупатор у априлу 1941. напао нашу отаџбину, да је у том налогу постојао између осталог и налог и наредба да се бомбардују Народна библиотека на Косанчићевом венцу у Београду, као и да се бомбардује манастир Жича.
"Та два чина су довољно значајна да се схвати значај Жиче, за не само српску историју и државност, него за српско постојање уопште. Да нема Жиче, да није било Жичког сабора, да није било крунисања краља Првовенчаног, да није било Светога Саве који је овде одржао своју беседу о вери, да овде није било прво седиште СПЦ, ни Краљево се не би данас звало Краљевом", навео је он.
Према његовим речима, циљ је да се реконструкција манастира Жича заврши до 2027. године, када ће због Експа бити велики број туриста, а када ће такође бити и готов аутопут до Краљева.
"До тада, да поред овог дивног манастира овде успоставимо и нешто о чему смо данас причали са игуманијом и сестринством, а то је да се организује добру изложбену поставку која ће посведочити историјат Жиче и српске државе у овом крају у ,од њеног постанка до дана данашњег", закључио је Селаковић.
Поред Селаковића, у делегацији су премијер Милош Вучевић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, градоначелник Краљева Предраг Терзић, дочекали су их игуманија мати Јелена и сестра Нектарија, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала