- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захуктава се конфронтација: Русија оптужила Запад за милитаризацију азијско-пацифичког региона

© Фото : US Navy/Seaman Apprentice Darek Leary/Public domainАмеричка нуклеарна подморница "Невада" у бази Гуам на Пацифику
Америчка нуклеарна подморница Невада у бази Гуам на Пацифику - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да западне земље, распоређивањем новог наоружања у азијско-пацифичком региону, појачавају конфронтацију у том подручју.

„Тенденцијама које Запад покушава да унесе у овај регион, убрзавајући његову милитаризацију, формирајући уске војно-политичке блоковске структуре, распоређујући ново наоружање, он погоршава конфронтацију“, оценио је Лавров.

Како је додао, Русија и земље Асоцијације држава југоисточне Азије договориле су се да је неопходно развијати јединствени недељиви безбедности систем у Евроазији, отворен за све земље и организације региона.
По речима Лаврова, земље АСЕАН су изразиле интересовање за идеју руског председника Владимира Путина о формирању нове безбедносне архитектуре у Евроазији, која би била недељива и равноправна, јер разумеју да Запад промовише уже формате у оквиру АСЕАН у циљу обуздавања Кине и Руске Федерације.
Он је додао да се нада да су чланови АСЕАН свесни опасности која се крије у плановима САД да распореде ракете средњег и кратког домета у азијско-пацифичком региону.
„Када су се САД повукле из Споразума о ракетама средњег и кратког домета, почеле су да производе ракете копненог базирања које су забрањене тим споразумом и већ круже информације о њиховим плановима да распореде те ракете у Европи и азијско-пацифичком региону. Надам се да су земље АСЕАН добро свесне те опасности коју крије таква замисао Вашингтона“, рекао је шеф руске дипломатије.
Присуство НАТО у азијско-пацифичком региону донеће са собом и све недостатке евроатлантског система безбедности, оценио је Лавров.
„Постоји много сигнала и знакова да овде ескалира конфронтација. У суштини, ако овамо продре НАТО, Алијанса ће донети са собом све мане система евроатлантске безбедности која је оличена и у самом НАТО у Организацији за безбедност и сарадњу у Европи“, истакао је министар.
Како је додао, систем евроатлантског модела безбедности одавно је доказао да је његов главни циљ да обезбеди доминацију САД и њених савезника над свима осталима.
Лавров је нагласио да земље АСЕАН не желе да уђу у конфронтацију са колективним Западом, али да су против продора НАТО у регион.
„Земље АСЕАН не желе да улазе у директну конфронтацију са Американцима и њиховим савезницима, али у исто време, наравно, виде претње које су повезане са тим (продирање НАТО у регион). Оне такође виде претњу својој лидерској позицији по питању безбедности и сарадње у азијско-пацифичком региону и југоисточној Азији“, нагласио је Лавров.
Према речима Лаврова, земље АСЕАН-а, упркос притиску Запада, настоје да „нађу дипломатски излаз из ове ситуације, да одбрани своју водећу улогу у региону“.

Споразум САД и Јужне Кореје изазива забринутост

„Још један елемент који изазива забринутост: недавно су САД склопиле са Јужном Корејом споразум о заједничком нуклеарном планирању. Засад не можемо да добијемо објашњење шта то значи, али нема сумње да то изазива додатну забринутост. Они покушавају да укључе Јапан у ту шему заједничког нуклеарног планирања“, констатовао је Лавров, истакавши да је нови министар спољних послова Јужне Кореје затражио састанак са њим.
Такође је рекао да Русија настоји да осигура да ИАЕА у потпуности контролише активност блока АУКУС (САД, Велика Британија, Аустралија) у вези са распоређивањем компоненти нуклеарног оружја у азијско-пацифичком региону.
Лавров борави у посети Лаосу од 25. до 27. јула. У четвртак је одржао низ билатералних састанака, а у петак је учествовао на састанку министара спољних послова у формату Русија-АСЕАН. Очекује се да ће министар у суботу присуствовати Регионалном безбедносном форуму АСЕАН.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала