- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Санкт Петербургу одржана парада руске флоте /видео/

© Sputnik / Mikhail Kireev / Уђи у базу фотографијаПрипреме за поморску параду руске флоте у Санкт Петербургу
Припреме за поморску параду руске флоте у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2024
Пратите нас
Главна поморска парада руске флоте одржана је на Дан морнарице Русије у Санкт Петербургу.
Парада је започела почасном паљбом са обале Неве. Парадни строј на Неви предводи бојни брод „Полтава“ са 54 топа. Он је поново направљен према цртежима и моделима из 18. века.
У паради су учествовали бродови и помоћна пловила свих формација флоте.
Путин је на паради честитао руској војсци Дан морнарице и поздравио посаде бродова из Кине, Алжира и Индије.
Пре почетка параде председник и врховни командант Оружаних снага Русије Владимир Путин традиционално се обратио грађанима.
Дан флоте обележава се и у другим поморским базама – Владивостоку, Балтијску, Североморску и Каспијску, као и у сиријској луци Тартус.

Укупно је у догађајима укључено до 200 бродова и пловила различите класе, више од 100 јединица војне технике и до 15 хиљада војника.

Традиционално, шеф државе у пратњи руског министра одбране Андреја Белоусова и главнокомандујућег Ратне морнарице председничким чамцем обишао је парадни строј бродова и честитао посадама Дан морнарице.
Санкт Петербург је ове године дочекао многе стране госте. У свечаностима учествују бродови кинеске Народноослободилачке морнарице „Ђаоцуо“ и „Хонгху“. Позив је прихватио и школски брод морнарице Алжира „Сумам“. У Петербург је стигао и командант Ратне морнарице Кине, адмирал Ху Жонгминг, као и командант Ратне морнарице Мјанмара, контраадмирал Хтеин Вин. Такође је стигла и кубанска делегација коју предводи командант морнарице ове земље Луис Рејес Лопез. Војни дувачки оркестри Вијетнама, Индије и Кине наступиће са руским групама на Дворском тргу. У паради први пут учествују волонтери из Азербејџана, Египта, Киргизије, Либана и Уганде – победници међународног такмичења „Амбасадори победе. Лењинград“.
Дан морнарице се ове године одржава 85. пут. Први пут је одржан 24. јула 1939. године.
Указом руског председника од 27. јула 2017. године обновљена је традиција одржавања Главне поморске параде у северној престоници на Дан морнарице. На паради, која је одржана 30. јула 2023. године у Санкт Петербургу и Кронштату, учествовало је више од 40 површинских бродова, 4 подморнице и 7 једрењака.
Руски војни бродови на паради за Дан морнарице - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2024
РУСИЈА
Војни званичници из Кине и Мјанмара стигли у Русију поводом Дана Ратне морнарице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала