- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Аустрија: Украјинци сами треба да одлуче да ли су спремни да се одрекну територије

© AFP 2023 / ALEX HALADAАустријски министар спољних послова Александар Шаленберг
Аустријски министар спољних послова Александар Шаленберг - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2024
Пратите нас
Украјинци сами морају да одлуче да ли желе да одрже референдум о одустајању од територија, сматра министар спољних послова Аустрије Александар Шаленберг.
„У Украјини постоји плурализам и слобода мишљења, постоје дискусије и, надам се, опет ће бити одржани избори. То питање се тиче украјинског народа... није на нама да одлучујемо, Украјинци сами одлучују којим ће путем њихова земља кренути“, рекао је Шаленберг за телевизију ОРФ.
Политичар је додао да без Кијева не може бити преговора о Украјини. Према речима дипломате, Европа размишља о „свим могућностима“ за решење.
Он је додао и да не треба рушити све мостове са Русијом.
„То би биле само пусте жеље. У спољној политици то се не може игнорисати или блокирати. Ја сам реалиста и морам да доживљавам стварност онаквом каква она јесте. И Русија је њен део“, истакао је Шаленберг.
Према његовом мишљењу, постоје канали преговора са Русијом. У том погледу значајну улогу може одиграти и платформа ОЕБС-а, сматра он.
Истовремено, дипломата сматра да Москва још није показала спремност за „озбиљан дијалог“.
„Зато је важно разговарати са Индијом, Бразилом и Кином. Можда они могу да утичу на Москву више од других“, закључио је министар.
Градоначелник Кијева Виталиј Кличко раније је рекао да је потребно да се у Украјини одржи референдум о закључивању мира и стварања владе националног јединства.
Руске власти су више пута изјављивале о својој спремности да преговарају са Украјином о решавању сукоба. Председник Русије Владимир Путин рекао је да Москва генерално поздравља напоре посредника, али је нагласио да је немогуће окончати сукоб у Украјини само преко њих. Путин је истакао да никакав посредник неће добити овлашћење да потпише завршне документе између Русије и Украјине.
Руски председник је 14. јуна инео нови предлог Кијеву и Западу за решавање украјинске кризе.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Специјална операција у Украјини
Зеленски: Могући преговори са Путином
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала