- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ово је изузетно опасно! Руски одговор би могао бити и из - Латинске Америке

© Михаил ФомичевРуска хиперсонична ракета Ју-51
Руска хиперсонична ракета Ју-51 - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2024
Пратите нас
Ако амерички високопрецизни ракетни системи буду распоређени у Немачкој, Русија се више неће осећати обавезном да се придржава забране на оружје средњег домета. Другим речима, Москва може одговорити истом мером - распоређивањем пројектила и хиперсоничног оружја.
Експерти сматрају да руске ракете, укључујући и нуклеарне, могу бити размештене како на територији Русије, тако и у пријатељским земљама. У том контексту, помињу се Белорусија, земље Латинске Америке и још неке државе.
Немачки канцелар Олаф Шолц каже да би услов о укидању одлуке о размештању пројектила у његовој земљи могао да буде прекид руске специјалне операције у Украјини, али руски војни стручњаци сумњају да би НАТО савезници одустали од свог плана.
„Пођимо од чињенице да Немачка одавно на својој територији има америчке нуклеарне бомбе, а Американци су сада званично најавили да ће поново распоредити три типа ракета, далеког домета, укључујући и нуклеарне пројектиле у Немачкој. То су ракете које имају домет 2,5 и чак три хиљаде километара. Веома је једноставно отворити мапу на интернету и лењиром повући праву линију од базе где Американци планирају да поставе своје ракете па до региона у Русији. Ово је изузетно опасно! Ово је заиста опасно, јер време лета је кратко и износи не десет, него осам минута. Русија се категорички не слаже са оваквом ситуацијом, а Путин каже да ћемо наравно предузети адекватне мере“, наводи руски војни експерт Виктор Баранец.
Руски председник је упозорио да ће Русија себе сматрати слободном од мораторијума на распоређивање ракета средњег и кратког домета у случају појаве америчких ракета у Немачкој.
Он је најаве о плановима за распоређивање прецизног оружја у Немачкој упоредио са периодом Хладног рата. Како је навео, у зони њиховог домета наћи ће се важни објекти руски државни и војни објекти, административни и индустријски центри и одбрамбена инфраструктура, док ће време лета до циљева на територији Русије за такве ракете, које у перспективи могу бити опремљене и нуклеарним бојевим главама, бити око 10 минута.

Америка претворила у Европу у таоца

План Вашингтона и Берлина је да од 2026. на територији Немачке распореде ударне системе. Те конвенционалне јединице укључиваће ракете СМ-6, „томахавке“ и хиперсонично оружје које је тренутно у развоју. То оружје ће имати знатно већи домет од тренутних копнених система у Европи.
На распоређивање америчких ракета у Немачкој Москва ће бити приморана да одговори, а према мишљењу војних стручњака, уколико се такве намере остваре, Русија ће ојачати противваздушну и противракетну одбрану и распоредиће сличне ударне системе.
На питање шта је суштина Путинових адекватних мера, Баранец каже:
„Пошто ће те ракете дугог домета бити распоређене у Немачкој, ми сада имамо пуно морално право, војно-техничко право, да распоредимо наше ракете дугог домета у руској Калињинградској области, али и на територији свог најлојалнијег савезника Белорусије. И како ми је рекао један од стручњака, чим се ове ракете појаве на немачком тлу Генералштаб ће то место заокружити црвеном бојом, а то значи да су то приоритетни циљеви за наношење удара...“.
Агресивна политика Вашингтона и милитаризација Европе, свакако, не воде ка већој безбедностиконтинента, већ напротив – то води ка ескалацији, новој трци у наоружању и новој ракетној кризи.
Немачка влада је одлучила да распореди америчке пројектиле без парламентарне и јавне расправе, упркос томе што та земљи добро памти масовне и дуге протесте пре 40 година против постављања америчких пројектила „першинг”, када је око милион Немаца у знак протеста изашло на улице.
Баранец напомиње да Вашингтон не мари за мишљење немачког народа, иако се већина Немаца противи таквој политици своје владе, јер не желе да постану мета и буду увучени у сукоб са Русијом.

„Добро је, наравно, што се немачка нација буни, што излази на улице, што носи плакате и што, не жели да се претвори у нуклеарни пепео у случају да створно дође до војног сукоба. Ово је, наравно, добро, али цео проблем је у томе што се мишљење немачких власти и мишљење немачког народа радикално разликују. Ово је типична болест земаља НАТО-а. Уосталом, нису само у Немачкој људи против размештања америчког оружја - не само пројектила, већ и контингената. Међутим, дрско и одлучно, НАТО и Сједињене Америчке Државе, које предводе овај војно-терористички блок, и даље решавају питање о томе где распоредити оружје у Европи, претварајући Европу у таоца“, закључио је Баранец.

Стручњаци указују на то да су Вашингтон и Берлин усредсређени на подривање међународне безбедности и стратешке стабилности, док Русија мора да се припреми за најразличитије сценарије, па и непожељне, у контексту могућег значајног повећања америчког нуклеарног арсенала.
Ракетни систем Стрела 10 руских снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
РУСИЈА
Више нема избора: Стиже руски одговор на опасну америчку претњу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала