- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ко стоји иза протеста у Венецуели: На делу покушај обојене револуције

© Tanjug / AP Photo/Matias DelacroixПротести у Венецуели
Протести у Венецуели - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2024
Пратите нас
Протести опозиције у Венецуели који су избили после одржавања председничких избора на којима је председник Николас Мадуро освојио још један мандат показују да је на делу још један покушај обојене револуције, сматра новинар и колумниста РТ Небојша Малић.
Малић каже за Спутњик да познаје људе који су били посматрачи избора у Венецуели и додаје да се они куну да су тамошњи избори били поштенији од америчких.

Став Американца указује на обојену револуцију

„Чињеница је да су се одмах огласили Американци који немају основа да било коме било шта приговарају о било каквим изборима и кренули да вичу: „То су нерегуларни избори и ово је ненародни режим.“ А онда се јавио Срђа Поповић из Канваса ког сви знамо из наших домаћих непочинстава и почео да им суфлира и то ме наводи на закључак да ако је и било каквих неправилности на тим изборима, они су много поштенији него што се говори у западним медијима. И да је, у ствари, тренутно на делу покушај неке обојене револуције.“
Малић напомиње и да то хоће ли Мадуро политички преживети обојену револуцију зависи од војске и полиције у Венецуели, односно од тога да ли су њиховим вођама понуђене неке паре, привилегије или неко место у новом режиму.

Американци ће покушати да „купе“ људе у војсци и полицији

Обојене револуције већина људи посматра као неко народно догађање, али оне су само параван да би се извршио притисак на војску и полицију да унутар власти направе пуч, не би ли се влада сама предала, објашњава Малић.
„Тренутно ми се чини да Мадуро има подршку војске и полиције, на основу ограничених информација које имам, али ће све зависти од тога да ли су Американци понудили тим људима нешто на шта су алави и нешто на шта ће се 'примити'. Нормалан посматрач прилика у свету би данас рекао: ко ће да се шлихта Американцима кад им све пропада од Украјине, преко Јемена и Западне Африке. Али увек има људи који кажу - што ја не бих узео паре и баш ме брига за околности у свету. Све је могуће али све зависи од тога хоће ли неки команданти војске и полиције прећи на страну опозиције или ће остати верни властима.“
Мадуро је оптужио америчког милијардера и бизнисмена Илона Маска ког је назвао „новим главним непријатељем државе“ да стоји иза мешања и конспиративних планова који долазе из иностранства против демократске стабилности Венецуеле.

Мадурове оптужбе против Маска

Мадуро за Маска каже да „подржава фашистичку идеологију екстремне деснице“ и да жели да се домогне залиха литијума у Венецуели.
Малић сматра да је Мадурова изјава заснована на Масковим коментарима од пре неколико година кад је подржао пуч против Ева Моралеса у Боливији, земљи која има огромна налазишта литијума који је милијардеру интересантан јер се бави електричним аутомобилима.
„Вероватно је тако и у Венецуели, с тим што Венецуела има и огромна налазишта нафте која је Американцима изузетно потребна због санкција према Русији коју су одсекли од трговине нафтом, па сада хоће да је купују у Венецуели. Као и за време Трампове владавине, а он је нажалост довео у свој естаблишмент националне безбедности људе попут Џона Болтона који су исте секунде кренули да праве пуч у Венецуели. Са свим тим у вези Мадуро има неку теорију која није сасвим тачна што се тиче чињеница. Ово није Масков пуч, ово је пуч Стејт департмента. Али је отприлике, генерално у том правцу коректна у смислу да Американци хоће смену режима и да од Венецуеле направе своју колонију“, закључио је Малић.
После председничких избора у Венецуели на којима је победио актуелни председник Николас Мадуро, земљу су захватили протести. У Каракасу и другим градовима су почели сукоби полиције и демонстраната. Мадуро је у обраћљњу нацији поручио да опозиција неће успети да изазове политичку кризу у Венецуели.
На основу обрађених 80 одсто гласачких листића, председник Венецуеле Николас Мадуро освојио је 51,2 одсто гласова, док је опозициони кандидат Едмундо Гонзалес освојио 44,2 одсто, саопштила је национална изборна комисија. С друге стране, опозиција тврди да је Гонзалес добио 70 одсто гласова.
Погледајте и:
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2024
РУСИЈА
Кремљ о протестима у Венецуели: Опозиција треба да прихвати пораз
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала