- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Брисел оставио на цедилу Словачку и Мађарску: Кијев неће обновити транзит руске нафте

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKСтаница нафтовода "Дружба" у Мађарској
Станица нафтовода Дружба у Мађарској - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2024
Пратите нас
Украјинске власти неће обновити транзит руске нафте у Словачку и Мађарску, рекао је украјински премијер Денис Шмигаљ.
Шмигаљ је рекао да је обавио неколико рунди разговора са премијером Словачке Робертом Фицом у вези са енергетском безбедношћу земаља, између осталог, разговарали су о транзиту руске нафте преко Украјине.
„Санкције које је увео Савет за националну безбедност и одбрану Украјине не представљају претњу енергетској безбедности Словачке и Европе у целини, због чега њихово укидање није предмет разговора. Сходно томе, имамо потпуно разумевање Брисела о овом питању“, написао је Шмигаљ на свом Телеграм каналу.
Словачка и Мађарска су се прошлог понедељка обратиле Европској комисији због заустављања транзита нафте руске компаније Лукоил преко Украјине. Комисија је у среду одложила разматрање ове жалбе због тога што су наводно тражене додатне информације.
Европска комисија је 5. децембра 2022. године, у оквиру санкција Русији, забранила морске испоруке руске нафте у земље ЕУ, али су Мађарска и Словачка обезбедиле право да руску нафту добијају нафтоводом до краја 2025. године. Ова клаузула је изазвала активно противљење Европске комисије.
Украјина је 17. јула обуставила транзит нафте компаније „Лукоил“ преко своје територије у Мађарску и Словачку јер је ова компанија стављена на црну листу Кијева. Снабдевање ових земаља енергентима из Русије се одвија преко гасовода „Дружба“, који пролази преко територије Украјине.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала