- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Ирана поручио убицама лидера Хамаса: Терористички окупатори, зажалићете!

© Tanjug / Office of the Iranian Supreme Leader via APПредседник Ирана Масуд Пезешкијан
Председник Ирана Масуд Пезешкијан - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2024
Пратите нас
Зажалиће терористи који су убили политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, поручио је новоизабрани ирански председник Масуд Пезешкијан.
„Исламска Република Иран браниће свој територијални интегритет, достојанство и част, и учиниће да терористи-окупатори зажале због свог кукавичког чина“, рекао је Пезешкијан, преноси иранска новинска агенција „Тасним“.
Како је рекао, веза између „два поносна народа Ирана и Палестине биће јача него раније, а пут отпора и заштите оних који су потлачени биће јачи него икад“.
„Јуче сам подигао његову победничку руку, а данас ћу морати да га сахраним на својим раменима“, додао је он, подсећајући на јучерашњу церемонију инаугурације на којој су лидер Хамаса и ирански председник стајали држећи се за руке.

Хамнеи: Освета Израелу за убиство Ханијеа је дужност Техерана

Ирански врховни вођа ајатола Али Хамнеи изразио је саучешће муслиманским верницима и палестинском народу након убиства Ханијеа, саопштивши да је освета Израелу дужност Техерана.
''Злочиначки и терористички ционистички режим је мученички убио нашег драгог госта у нашој кући и учинио нас ожалошц́ћеним, али је и себи припремио терен за оштру казну", рекао је ајатолах.
Истакао је да сматра да је дужност Ирана да освети убиство вође Хамаса, будући да се убиство догодило у Техерану, преноси Ал Џазира.
Корпус чувара исламске револуције поручио је да ће се Израел суочити са „болним одговором Ирана и палестинског отпора због убиства Ханијеха, које се приписује јеврејској држави“.
„Убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа на иранском тлу је апсолутни терористички чин, кршење суверенитета Исламске Републике Иран, опасна ескалација тензија и ширење круга израелских злочина и агресије против палестинског народа“, наводи се у тексту објављеном на телеграм каналу покрета Хамас.
За убиство Ханијеа одговорни су Израел и САД, напад је договорен са Вашингтоном, рекао је представник покрета Хамас у Либану Махмуд Тах.
Иранска влада саопштила да је у Ирану проглашена тродневна жалост, од 31. јула до 2. августа.
Раније је агенција Мехр, позивајући се на саопштење Корпуса чувара исламске револуције објавила да је лидер политбироа палестинског покрета Хамас Исмаил Ханије убијен приликом напада на његову резиденцију у престоници Ирана, Техерану.
Политички лидер Хамаса Исмаил Ханије - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2024
СВЕТ
Ко је био Исмаил Ханије, политички лидер Хамаса који је убијен у Ирану
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала