- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони СВО - Sputnik Србија

УЖИВО Вашингтону постаје све теже да пронађе средства за пружање помоћи Кијеву

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 889. дан. Руске снаге настављају да утврђују положаје дуж линије фронта и да ослобађају место за местом. Током ноћи изведен је интензиван напад на базе украјинске војске, аеродроме и складишта.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:16 31.07.2024
Украјински пилоти извели су прве летове на Ф-16, пише британски лист Телеграф. " „Украјина је извела своје прве борбене мисије на Ф-16“, наводи се у тексту.
Како пише Блумберг, позивајући се на изворе, да прва „мала“ партија америчких борбених авиона Ф-16 које су предале земље НАТО-а стигла је у Украјину.
20:24 31.07.2024
Сједињене Државе не сумњају да ће Украјина моћи да почне да користи ловце Ф-16 добијене са Запада до краја лета, рекао је на редовном брифингу за новинаре Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће.
Он је одбио да потврди да ли је прва партија авиона заиста већ стигла на украјинску територију.
„Дозволите ми да вас подсетим да смо на самиту НАТО-а рекли да је у току процес пребацивања авиона Ф-16 у Украјину, рекли смо да ће њихова употреба почети до краја лета. У то не треба сумњати", рекао је он.
19:03 31.07.2024
Председник Украјине Владимир Зеленски приморан је да призна да цео свет – па чак и он сам – жели учешће Русије на следећој конференцији за решавање ситуације у Украјини, иначе на њој неће бити резултата.
„Већина света данас каже да Русија мора да буде представљена на другом самиту (о Украјини), иначе нећемо постићи одрживе резултате. А пошто цео свет жели да они буду за преговарачким столом, ми не можемо бити против“, рекао је Зеленски у интервјуу француским медијима.
18:17 31.07.2024
Америчкој влади постаје све теже да пронађе средства за пружање помоћи Кијеву, што повлачи за собом потребу да се траже нове опције уместо директне буџетске подршке, изјавила је специјални представник САД за економски опоравак Украјине Пени Прицкер.
„По мом мишљењу, већи је изазов наћи средства и колико смо средстава спремни да издвојимо за те потребе. Може се приметити да смо почели да разматрамо алтернативне опције уместо директне буџетске подршке Украјини. Ово је све већи изазов за нас“, рекла је Прицкер на панелу у Институту Брукингс у Вашингтону.
Она је додала да украјинска влада такође треба да самостално тражи начине да повећа приходе свог савезног буџета ако Кијев жели да оствари предност на бојном пољу против Русије.
Истовремено, Прицкер је изразила уверење да ће се двостраначка подршка Украјини наставити без обзира на то који кандидат победи на предстојећим америчким председничким изборима у новембру.
12:31 31.07.2024
Најважније са брифинга Министарства одбране:
Јединице групе „Запад“ наставили су да заузимају повољније положаје, Украјинци изгубили до 470 војника;
У зони групе „Центар“ украјинске снаге су изгубиле до 350 војника;
Украјинска војска изгубила је тенк „леопард“ и до 710 војника за дан у ДНР у зони деловања групе „Југ“;
Јединице групе „Центар“ одбиле су три контранапада украјинске војске у последња 24 сата;
Руска ПВО је оборила два пројектила „хајмарс“, ракету „нептун“ и 42 украјинска дрона;
Група „Север“ поразила је пет украјинских бригада у Харковској области и одбила два напада, док је украјинска војска изгубила до 350 војника;
Група „Исток“ побољшала је своје положаје, док су украјинске јединице изгубиле до 150 војника;
Руске снаге су поразиле украјинске јединице и уништиле технику у 143 рејона.
12:21 31.07.2024
Специјална војна операција завршиће се до краја ове године, сматра заменик начелника главне војно-политичке управе Оружаних снага Русије, командант специјалних снага „Ахмат“, генерал-мајор Апти Алаудинов.
„Дешавања на Истоку, избори у Америци, чији је исход нејасан, дешавања у самој Украјини, односно незадовољство народа оним што се догађа, велики губици, одсуство ресурса за заустављање руске војске - све то чини своје. Чак и да не желе да преговарају, биће принуђени на то, јер немају више ни ресурса, ни снага да нам се супротставе“, изјавио је генерал за телевизију „Русија 24“.
Он је рекао да најављене испоруке америчких ловаца Ф-16 Украјини неће утицати на ток рата.
„Да су западне земље мислиле да Ф-16 може да промени нешто, зар им не би давно дале те авионе? Зато предлажем да сви узму кокице, седну и гледају како Украјина бледи у забораву“, додао је Алаудинов.
11:21 31.07.2024
Две ракете "атакамс" оборене су изнад града Красни Луч у ЛНР, нема повређених, саопштиле су власти.
10:53 31.07.2024
Москва ће предузети одлучне контрамере уколико Јапан преда Оружаним снагама Украјине смртоносно оружје, изјавио је заменик портпарола Министарства спољних послова Русије Андреј Настасјин.
„У случају да Токио преда смртоносне производе војне намене Оружаним снагама Украјине, такве поступке Јапана сматраћемо очигледно непријатељским и задржавамо право да предузмемо најодлучније контрамере, укључујући у контексту билатералних односа са Јапаном“, истакао је дипломата.
Поред тога, Настасјин је истакао да Москва сматра непријатељским актом уговор о испоруци Јапана Сједињеним Америчким Државама ракета за ПВО систем „патриот“ и задржава право на одговор.
Уговор вредан 20 милиона долара потписан је пре два дана. Раније је Јапан могао да извози у САД само компоненте, направљене по америчкој лиценци, а сада готов производ. Москва сматра да би јапанске ракете на крају могле да заврше у Украјини.
10:19 31.07.2024
Било која војна фабрика у Украјини, без обзира на то којој компанији припада, представља легитимни циљ руских снага, рекао је заменик представнике руског Министарства спољних послова Андреј Настасјин.
"Објављено је 24. јула да је немачки концерн 'Рајнметал' добио понуду за изградњу фабрике за производњу муниције у Украјини. С тим у вези подсећамо да су све такве фабрике легитимни циљ руских оружаних снага. Било која војна фабрика", рекао је он.
09:52 31.07.2024
Украјина је за две године специјалне операције изгубила окосницу искусних војника и има проблема са мобилисанима, рекао је за Спутњик бивши потпуковник СБУ Василиј Прозоров.
07:20 31.07.2024
Изнад шест руских области током ноћи оборено је 19 украјинских дронова - 11 изнад Белгородске и по један изнад Курске, Калушке, Ростовске области и Крима.
07:04 31.07.2024
У Брајнској области уништена су три украјинска дрона.
07:03 31.07.2024
Руске снаге утврдиле су положаје на Купјанском правцу.
07:00 31.07.2024
Украјинске снаге гађале су Шебекино у Белгородској области услед чега је једна вишеспратница захваћена пожаром.
06:58 31.07.2024
Руска војска је током ноћи извела интензиван напад на базе украјинске војске, аеродроме и складишта, рекао је за Спутњик координатор николајевских илегалаца Сергеј Лебед.
Како је додао, у Харковској области изведен је удар на припаднике националистичког батаљона "Кракен" у чијем саставу су били и страни плаћеници.
Руске снаге гађале су и базу страних плаћеника код аеродрома у Бориспољу у Кијевској области.
06:56 31.07.2024
Група "Запад" је за последња 24 сата успоставила контролу над 33 упоришта које је раније држала украјинска војска, рекао је за Спутњик начелник прес-центра групе Иван Бигма.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала