- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Несвакидашња прича која је обишла свет – Емануел игра кошарку без једне руке /видео/

CC0 / pixabay / Кош
Кош - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2024
Пратите нас
Слушамо често приче кошаркаша који су у животу преживели свашта да би постали то што јесу, али животни пут Хансела Емануела, 18-годишњег момка из Доминиканске Републике је посебна. Зато што он игра кошарку само са једном руком.
Дакле, стигао је до НЦАА лиге без једне руке, што је за рубрику веровали или не. Сваке сезоне стотине младих играча дебитује у америчкој колеџ лиги, али нико није као Емануел.
Емануел је остао без руке када је имао само шест година. Све се догодило када је бетонски зид пао на њега док је покушавао да се попење на њега, заједно са једним пријатељем.
Провео је више од два сата испод зида, а притисак је уништио тетиве у његовој руци, па је на крају, нажалост, морало да дође до ампутације.
До тог момента, Емануел је већ заволео кошарку, а страст према овом спорту наследио је од оца који је био професионални играч.
Неколико година после инцидента, кошарка није била присутна у његовом животу, а цео догађај оставио је трауму на Емануела.
Нисам желео ништа да радим. Нисам могао да завежем пертлу, нисам могао да попијем ни чашу воде“, присетио се Емануел касније.
Међутим, оног момента када је Емануел научио да контролише тело у новим условима, када је нашао баланс, ствари су почеле да се мењају.
Проводио је сате и сате на терену, тапкајући лопту и вежбајући једноручни шут. Желео је да постане професионални кошаркаш, иако је његов отац оклевао.
Није желео да играм због удараца које могу да добијем“, рекао је Емануел.
Његови потези и спектакуларна закуцавања почела су да се појављују с временом у медијима у САД-у, а Мојзес Мичел, тренер Флорида лајф академије увео га је 2020. године у тим.
Чак је и Кајри Ирвинг отишао да гледа уживо Емануелову утакмицу, када су се упознали и фотографисали. Чак је и легендарни Шакил О Нил изразио дивљење.
Волео бих да људи разумеју колико је Хансел Емануел посебан. Надиграва неке од најбољих играча само са једном руком“, рекао је Шек.
Чак је Емануел и на комерцијалном нивоу направио успех, па је потписао маркетиншке уговоре са различитим компанијама.
Емануелова највећа жеља је да дође до НБА лиге. Немогућа мисија?
И ово докле је сада стигао је деловало као немогућа мисија.
Џејмс Нанели - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
СПОРТ
Бројке кажу – никад нико као Партизанов Нанели
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала