- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска јача ПВО на источној граници, у операцији учествују америчке, италијанске и британске трупе

© Sputnik / Igor ZaremboПољска војна база Моронг где је размештена батерија америчког ПВО система "патриот"
Пољска војна база Моронг где је размештена батерија америчког ПВО система патриот - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2024
Пратите нас
Оперативни командант Оружаних снага Пољске генерал Мачеј Клиш саопштио је да Пољска 1. августа започиње нову војну операцију на својој својој источној граници под називом „Источна зора“, чији је циљ јачање ПВО система земље.
„Ово је одговор на дејства Русије у Украјини која су повећала ризик од нарушавања пољског ваздушног простора“, преноси портал „РМФ24“.
Како се истиче, у операцији „Источна зора“ учествују америчке, италијанске и британске војне снаге. У оквиру операције ће се надгледати ваздушни простор, реаговати на идентификована кршења, размењивати информације са савезницима и вршити обука.
„Оперативна команда припремила је нацрт операције ‘Источна зора’, чији је главни циљ консолидација свих напора..., односно не само и искључиво снага и средстава наших националних ПВО система“, рекао је генерал.
Према његовим речима, због тога ће амерички и британски савезници учествовати у јачању пољског ПВО система у оквиру операције „Источна зора“.
Са своје стране, министар одбране Пољске Владислав Косињак-Камиш је истакао да се ради о безбедности ваздушног простора земље.
Операција ће обухватати територију источне и североисточне Пољске. Министар и генерал објавили су о томе у војној бази код Бјалистока, где је почела операција „Безбедно Подласје“ која ће се такође спроводити од 1. августа.
Украјински авиони Су-25 - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2024
Специјална операција у Украјини
„На нишану“: Украјина распоређује авијацију на аеродромима у Пољској
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала