- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски експерт предвиђа где ће Кијев да скрива ловце Ф-16

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISЛовац Ф-16
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2024
Пратите нас
Ловци Ф-16 које ће савезничке земље пребацити у Кијев биће стационирани на аеродромима у западној Украјини због страха да би их руске снаге снаге могле брзо уништити, изјавио је руски експертј Дмитриј Суслов.
„Они (Ф-16 пребачени у Кијев) ће их држати у западним регионима Украјине како би се минимизирала могућност њиховог уништења. Наравно, Русија ће почети лов на Ф-16. Губици Ф-16 би имали лош репутациони ефекат на Украјину и Запад. Како би минимизирали губитке Ф-16, ускладиштиће их што даље од линије фронта, а то ће квалитативно смањити ефикасност њихове борбене употребе", истакао је он.
Према речима Суслова, испоруке Ф-16 Украјини неће довести до квалитативних промена и неће променити однос снага на бојном пољу због чињенице да ће Кијев добити мали број таквих ловаца и да ће се суочити са потешкоћама у базирању на територију земље. Они ће се користити као оружје противваздушне одбране, као оруђе за далекосежне ударе на руске положаје“, рекао је експерт.
Он сматра да ће пребацивање Ф-16 у Кијев повећати ризике од ескалације сукоба између Руске Федерације и Запада.
„Ове залихе неће утицати на политичке односе са Европом и Сједињеним Државама, јер односе већ карактерише хибридни рат… Али постоји једно велико „али – ризици од ескалације се повећавају. Главна ствар је да смо постали корак ближе директном војном сукобу између Русије и НАТО-а“, додао је експерт.
Суслов је објаснио да ће се повећати ризик од ескалације сукоба, посебно због тога што постоји могућност да ловци пребачени у Кијев буду распоређени и на аеродромима земаља чланица Северноатлантске алијансе.
Авион Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2024
Специјална операција у Украјини
Медији: Први авиони Ф-16 стигли у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала