Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Пут у опасну спиралу: Приштина удара на велики симбол опстанка и безбедности Срба

© Sputnik / Дејан СимићМост у Косовској Митровици
Мост у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2024
Пратите нас
Питање пуштања саобраћаја преко моста на Ибру само је један део у мозаику стратегије Куртијеве Владе да оствари пуну доминацију и комплетно преузимање севера Косова. Мост је још из времена деведесетих симбол српског опстанка и борбе на северу Косова и Метохије, а ово је покушај да се чак и тај симбол на елиминише.
Овако дипломата и бивши амбасадор Зоран Миливојевић коментарише настојање приштинских власти да, противно опоменама међународних институција, Европске уније и КФОР-а, самоиницијативно отворе мост на Ибру за саобраћај. Мост на Ибру у Косовској Митровици данас служи као пешачи мост и представља границу између српског и албанског дела Митровице, а чува га КФОР. Квазипредседница квазидржаве Косово, Вјоса Османи, као и квазипремијер Аљбин Курти, без одобрења међународних институција желе то да промене.
Портпарол Европске комисије Петер Стано, изјавио је да одлука о отварању моста за саобраћај треба да буде донета кроз дијалог Београда и Приштине, а не једностраном пресудом.
Вјоса Османи дрско је реаговала на ову изјаву која је дошла са чела ЕУ рекавши да је то унутрашње питање Косова које треба да реше локалне власти у договору са НАТО. Свако мешање председника Србије, каже она, сматрало би се за нарушавање суверенитета, територијалног интегритета и уставности такозваног Косова.
© AP Photo / Visar KryeziuВјоса Османи, ,,председница" самопроглашеног Косова
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2024
Вјоса Османи, ,,председница" самопроглашеног Косова
Ово је само део стратегије коју Курти спроводи још од почетка свог мандата, а чији је циљ да потпуно преузме север Косова, оствари пуну контролу, одстрани и државу Србију и српски народ са тог простора и тиме промени фактичко стање. На основу тога, он жели да обезбеди потврду косовске државности на целој тој територији. То је смисао свега. Уколико му то буде дозвољено, улазимо у нову спиралу ескалације и могућности опстанка српског народа тамо, али и у спиралу ризика прелазака свих могућих опција које гарантују очување мира и стабилности на тим просторима, рекао је Миливојевић за Спутњик.
Он је додао и то да је одлучност српског народа да остане на тим просторима апсолутно у приоритету свих анализа и процена које би сви требало да имају, нарочито у западним центрима моћи, а да би моћници морали да рачунају и на то где су границе стрпљења и могућности контроле.
Мислим да је ово један од тренутака где би заиста морало да се реагује и заустави овај процес ескалације и политике Приштине која доводи у питање стабилност и безбедност у региону, али пре свега и српског народа на том простору. Ово такође озбиљно отвара и питање поштовања мандата и обавеза КФОР-а, али и других међународних фактора који су на терену у оквиру резолуције 1244.

Може им се

Миливојевић истиче да треба имати у виду три ствари када је реч о дрском понашању Приштине према својим покровитељима и односу западних сила које делују у оквиру мандата Уједињених нација.
Прва ствар је што се Курти толерише из простог разлога што се стратешки циљеви и једне и друге стране, дакле и западне и албанске, подударају. Циљ им је да се потврди косовска државност, макар и применом метода и средстава које су супротне не само међународном праву, већ и свим стандардима и нормама.
Наредни проблем, каже он, јесте тај што су и Курти и Османијева у предизборној кампањи где ће се, као и по обичају, кола ломити преко леђа српског становништва. Јасно је да су велики улози, да се ради и о странкама и о политикама које су великоалбанске, а ово им је прилика да обезбеде политичку будућност и пролаз за наредни период у политици.
© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти, ,,премијер" самопроглашеног Косова
Аљбин Курти  - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2024
Аљбин Курти, ,,премијер" самопроглашеног Косова
Последња спорна тачка, закључује Миливојевић, јесте та што је Запад спреман да истолерише било коју врсту испада са албанске стране, све док се то уклапа у њихов крајњи интерес.
Трећа ствар је и кључна по мом мишљењу, а то је покушај Запада да се ово питање реши силом, управо кроз толерисање приштинске стране, али имајући у виду и неке глобалне циљеве и можда чак расплет око Украјине, који се не одвија повољно за западне центре моћи. Читава ситуација постаје разумљива ако имамо у виду њихов циљ да се овај регион укључи у западну сферу интереса, да се на Србију изврши интерес да „призна реалност“ и да се укомпонује у оно шта су западни циљеви, закључио је Миливојевић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала