- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сијарто: Хрватска непоуздана за транзит нафте у Мађарску и Словачку

© Sputnik / Виктор ТолочкоМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2024
Пратите нас
Хрватска је непоуздана земља кад је у питању снабдевање нафтом Мађарске и Словачке, а након што је Кијев обуставио транзит нафте из Русије, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

„Хрватска је једноставно непоуздана земља за транзит. Од почетка (сукоба у Украјини) подигли су таксу на транзит толико да она пет пута премашује просечну тржишну вредност“, написао је он на страници на Фејсбуку (друштвена мрежа забрањена у Русији, припада корпорацији Мета која је у Русији проглашена екстремистичком).

Према његовим речима, Хрватска је такође онемогућила МОЛ да дугорочно користи транспортне капацитете.
Министар је истакао да ће „обустава испорука нафте са истока оставити Мађарску и Словачку на милост и немилост непоузданој транзитној земљи“.
Претходно су се Будимпешта и Братислава обратиле ЕК због дејстава Украјине, која је обуставила транзит нафте руске компаније „Лукоил“ преко своје територије.
Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је на седници Владе да је Загреб званично обавестио Европску комисију, као и Мађарску и Словачку о спремности да две земље снабдева нафтом преко јадранског нафтовода „Јанаф“.
Прелиминарна анализа ситуације поводом одлуке Украјине да блокира транзит руске нафте преко своје територије показала је да није угрожено снабдевање Мађарске и Словачке, изјавио је представник Европске комисије.
Европска комисија је 5. децембра 2022. године, у оквиру санкција Русији, забранила морске испоруке руске нафте у земље ЕУ, али су Мађарска и Словачка обезбедиле право да руску нафту добијају нафтоводом до краја 2025. године. Ова клаузула је изазвала активно противљење Европске комисије.
Украјина је 17. јула обуставила транзит нафте компаније „Лукоил“ преко своје територије у Мађарску и Словачку јер је ова компанија стављена на црну листу Кијева. Снабдевање ових земаља енергентима из Русије се одвија преко гасовода „Дружба“, који пролази преко територије Украјине.
Црпљење нафте - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2024
Подкаст
Руска нафта посвађала Мађарску и Словачку са ЕУ | Енергија Спутњика
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала