- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зашто богаташи не прекривају своје прозоре

CC0 / Unsplash/Drew Coffman / Прозори без завеса
Прозори без завеса - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2024
Пратите нас
У данашње време богатство није само ствар новца већ и приказ стила живота, а приметно је да богати људи живе у кућама на којима често завесе не скривају шта се дешава унутра.
Постоји неколико разлога зашто се то дешава. Неки су социолошке, а неки психолошке природе. Ту је, наравно, и фактор естетике.

Показивање статуса

То што богати не желе да сакрију унутрашњост свог дома и не либе се да покажу луксузни ентеријер, уметничка дела или панорамски поглед, јесте један од начина да покажу свој успех и животни стил.
На себи својствен начин транспарентно комуницирају са спољним светом и шаљу сигнал да немају шта да крију и да се осећају сигурно у свом окружењу.

Сигурност

С тим у вези, богатство им омогућава да имају висок ниво безбедности па им прозори без застора не угрожавају приватност. Домови богатих људи су најчешће опремљени најмодернијим сигурносним системима и одвојени високим оградама тако да не морају да брину о знатижељним погледима пролазника.
Такође, не треба заборавити да су богати људи и њихове некретнине често лоцирани у издвојеним деловима града, где је приступ јавности можда и ограничен.

Естетска привлачност

Један од разлога је и естетика. Они граде куће које су најчешће савремена архитектонска и уметничка дела.
Прозори заузимају велике површине, могу бити од пода до плафона и пружају савршене погледе на пејзаже или градски хоризонт. Завесе би ту само сметале.

Веза са природом

На то се надовезује и жеља да буду повезани с природом. Њихове куће су често и смештене у природним окружењима – планине, плаже или шуме.
Зато им велики прозори, без било какве баријере у виду застора, омогућавају да уживају у природни, стварајући осећај хармоније између унутрашњег и спољашњег простора.

Психологија

Све претходно наведено пружа увид у психолошки аспект, а то је жеља да покажу отвореност и слободу. Богати имају финансијску стабилност и сигурност и немају потребу да се скривају или затварају од света.
Отворени прозори су њихов став према животу – отвореност за нова искуства и спремност да се суоче са светом без препрека, пише портал „Форбс“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала