- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Испоруке Ф-16 Украјини могу ићи на руку Русији

© AFP 2023 / JACK GUEZФ-16
Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2024
Пратите нас
Обарање ловаца Ф-16 у Украјини потенцијално би додатно ојачало имиџ Русије, пише Индипендент, позивајући се на војне аналитичаре. Авиони Ф-16 почели су да стижу у Украјину крајем јула.
Према речима Федерика Борсарија, аналитичара Центра за анализу европске политике, модерни радари које је уградила америчка компанија Локид Мартин омогућиће украјинским пилотима да прецизније гађају на већој даљини, него што то могу да раде на својим МиГ-29, Су-27 и Су-24, совјетске производње. Авиони Ф-16 такође могу да носе крстареће ракете Сторм Шедов, са дометом од око 250 километара, које је испоручила Велика Британија. Борсари је уверен да ће испорука борбених авиона „моћи да утиче на динамику рата“.
Међутим, постоје одређене потешкоће са базирањем авиона, америчке производње у Украјини. Стога, лист напомиње да би за америчке ловце, непосредна подршка кретања украјинских трупа могла да буде превише ризично, с обзиром на савремене руске системе противваздушне одбране. Индепендент такође наводи руског ловца Су-35 као једну од највећих претњи за Ф-16.
Марина Мирон, стручњак за војне студије на Краљевском колеџу у Лондону, упозорила је да је деветомесечна обука украјинских пилота за управљање Ф-16 била "убрзани курс" у поређењу са уобичајеним трогодишњим курсом који пролазе западни пилоти.
Ови авиони такође захтевају велики број помоћног особља, рекла је она. Потребни су квалификовани инжењери који ће бити укључени у одржавање, пуњење муницијом и обавештајну подршку. Мирон је додала да је за Ф-16 потребно и стварање мреже радарских станица и утврђених хангара, резервни делови и системи за допуну горива, као и квалитетни аеродроми.
Крајем јула Блумберг је јавио да је мали број ловаца Ф-16 стигло у Украјину. Индепендент пише да је реч о шест ловаца, испоручених из Холандије. Телеграф је објавио да је ове летелице Кијев већ користио за противваздушну одбрану.
Москва осуђује војне испоруке оружја Кијеву. Кремљ сматра да ће испоруке Ф-16 украјинској војсци довести до нове ескалације сукоба, аали да то неће променити ситуацију на бојном пољу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала