- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

На које навике успешни људи не троше своје време

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаБизнисмени
Бизнисмени - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2024
Пратите нас
Желите да будете успешни? Можда ћете морати да промените неке навике. Постоје навике на које успешни људи не троше своје време и ту лежи тајна њиховог успеха када је реч о организованости и ефикасности.

Дискусије без резултата

Време је нешто што успешни људи одавно схватају као највреднију ствар. Зато га не троше на бесмислене расправе и ретко ћете их ухватити у било каквој расправи. Не улазе у конфликте који не доносе ништа позитивно.
Сваки разговор мора имати циљ и даље кораке односно мора да буде конструктиван, води ка решавању проблема или унапређењу посла.

Одлагање обавеза

Све што можеш данас не остављај за сутра је једна од најбитнијих водиља успешних људи. Свако одлагање је смањивање продуктивности.
Осим што добро постављају задатке и редослед њиховог решавања, успешни људи одмах и раде на њима. Било да су то једноставне листе или озбиљнији софтвери, успешни људи су добро организовани и фокусирани.

Негативни људи

Једна од битних одлука сваке успешне особе је да се не окружује људима који црпе туђу енергију. Лоша енергија негативних људи лоше утиче на продуктивност и мотивацију околине.
Зато бирају позитивне, оне који подржавају тим и мотивишу друге. Једноставно, оне који инспиришу и подстичу своје окружење на боље резултате.
Избегавају људе који су стално негативни и без ентузијазма.

Бесмислени мултитаскинг

Неко је добар у мултитаскингу односно обављању више ствари одједном, а неко катастрофичан. Успешни људи га виде као нешто непродуктивно. Иако вам се може чинити да на тај начин можете бити ефикаснији јер ћете обавити више задатака одједном, успешни ипак бирају да иду корак по корак.
Имају бољи фокус и зато су сигурнији да ће посао бити ваљано урађен и да ће доћи до жељеног резултата.

Непродуктивни састанци

Неко организовањем великог броја састанака покушава да прикаже да много ради. Неко не може због природе посла да избегне присуство бројним састанцима. У суштини, састанци су велики потрошачи времена, поготово ако са њих „не изађе“ јасан циљ или план.
Зато ћете успешне људе видети на малом броју пословних окупљања јер пажљиво бирају где ће присуствовати и врло им је битно да се састанак заврши у задатим оквирима јер тако осигуравају да буде фокусиран на циљ. Много тога пре ће завршити путем мејла, порука или видео позива.

Сваљивање кривице на друге

Успешни људи нису они којима је увек неко други крив. Не траже кривца већ преузимају одговорност за своје поступке.
Након неуспеха следи анализа целе ситуације, извлачење поука, учење из грешака и проналажење решења. Проблем остаје иза њих. Зато су сваки пут све бољи у обављању посла.

Потези без плана

У свету успешних нема исхитрених одлука. Свему претходи пажљиво планирање како не би дошло до непредвиђених проблема и неуспеха. Постављају се јасни циљеви, стратегија и тактика.

Нездрав начин живота

Пола успеха сваке особе је физичко и ментално здравље. Добра организованост на послу отвара простор да успешна особа буде добро организована и на приватном плану. То значи држати се плана и када је реч о редовном вежбању, исхрани и спавању.
Ништа мање важно је и да се осигура време за опуштање и активности које ослобађају од стреса и одржавају менталну равнотежу.

Опсесија савршенством

Колико год да је добар у послу, перфекционизам може да буде и препрека напретку. Често се обављање задатка отеже предуго у потрази за савршенством. Успешни људи не раде „левом ногом“ али су и свесни да је савршенство често недостижно.
Наћи праву меру је пут ка успеху, знати до које се мере иде у ситнице, шта може да се постигне у датим околностима и шта треба унапређивати када је реч о вештинама и знањима, преноси „Форбс“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала