- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка преко посредника убеђује Иран да одустане од ескалације

© Sputnik / Artur Gabdrahmanov / Уђи у базу фотографијаСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2024
Пратите нас
САД преко посредника убеђују Иран да одустане од ескалације напетости на Блиском истоку, изјавио је портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер.
По његовим речима, Вашингтон позива представнике трећих земаља да „пренесу Ирану да ескалација не одговара његовим интересима“ и да ће САД „помоћи Израелу у одбијању“ могућег напада.
„Нећу улазити у детаље наших разговора са савезницима и партнерима у региону. Ограничићу се на то да не желимо ескалацију. Заједнички став се своди на то да Иран не треба да предузима даље мере“, рекао је Милер.
Како је додао, америчка страна оставља земљама региона право да сами објаве о дипломатској сарадњи са Ираном, али, наравно, једна од тачака интеракције састоји се у томе да се позову земље да пренесу Ирану сигнал и јасно му ставе до знања да ескалација овог сукоба и још један напад на Израел апсолутно не одговарају његовим интересима.
Милер је поручио да Вашингтон покушава да спречи могући напад Ирана.
Земље Г7 такође позивају учеснике сукоба на Блиском истоку на уздржаност и сматрају да од даље ескалације напетости неће имати користи ниједна страна, наводи се у саопштењу Групе.
По мишљењу земаља чланица, тренутни догађаји у блискоисточном региону носе опасност од ескалације у „још већи сукоб“.
Претходно је министар спољних послова јеврејске државе Израел Кац рекао да су власти Ирана преко Мађарске упозориле Израел да намеравају да изведу напад.
Запуск ракеты-носителя Симург с тремя спутниками в Иране  - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2024
СВЕТ
Израелски министар: Иран упозорио да намерава да изведе напад
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала