- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Јадранско море обара рекорде: 30 степени чак и на пучини, алге праве хаос, стижу нове врсте риба

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Piiiiiiiiiiiiiiiiiiinna / Италијанска обала Јадранског мора
Италијанска обала Јадранског мора - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2024
Пратите нас
Јадранско море, са италијанске стране, ове године у јулу достигло је рекордну температуру од 30 степени, а у неким деловима чак и више, што је довело до нестанка појединих врста риба, али и цветања мора.
Према писању „Гардијана“, топлота мора и слабе струје допринеле су распрострањеној пролиферацији, посебно у северним и централним областима Јадрана, муцилагина или слузи, густе, слузаве бело-жуте супстанце формиране од разних микроалги која се акумулира на морском дну.
Та слуз је релативно јединствена за Јадран на италијанској страни и има тенденцију да се накупља више када море не прима довољно хранљивих материја из реке По, која се на северу улива у Јадран.
Последњи пут се ова супстанца тако значајно појавила 1989. године, посебно у водама приобалних градова у региону Емилија-Ромања, што је изазвало одлазак туриста.
Та слуз веома је опасна за риболов, јер прави проблеме на мотору чамца, блокира рибарске мреже.
Док већина врста риба може да побегне од слузи, она може да угуши шкољке, које су такође угрожене, као и плаве ракове који успевају у топлијем Јадрану, посебно у северним деловима. Италијански рибари кажу да се тако нешто никада није дешавало.
„Говоримо о 30 степени чак и на отвореном мору. Јадран постаје тропски. Почињемо да виђамо врсте риба које раније нису биле овде, као што је сабљарка, док су разне врсте беле рибе, попут ромба, скоро изумрле. Нема сумње да се климатске промене дешавају“, рекао је један од рибара.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала