- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Купаче на плажама од морских паса штитиће - вештачка интелигенција

© Фото : Pexels/Photo by Ben Phillips плава ајкула
плава ајкула - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2024
Пратите нас
Дронови већ сада надзиру неке плаже које су популарне и међу морским псима, а у будућности ће те снимке надзирати АИ.
Када се у неким деловима Индије, у близини поља и стоке појаве тигрови, мештани добију обавештење да би били на опрезу, а слично је и у неким деловима Аустралије. Систем упозорења од напада дивљих звери базиран је на камерама и дроновима и вештачкој интелигенцији која у реалном времену прати снимке камера и препознаје тигрове и друге звери.
Сличан сценарио у будућности можемо да очекујемо и с детекцијом морских паса у којој ће главну реч имати технологија. Најбољи пример за то је плажа Padaro Beach у Калифорнији.
Последњих година, она је постала омиљено окупљалиште младих белих морских паса. Иако напади или неки други инциденти нису забележени, као мера опреза покренута је иницијатива SharkEye. Она укључује дронове који надлећу плажу и снимају морски свет, а снимке надзорних камера на више екрана прате људи на копну. У случају да примете морског пса, аутоматски се шаље порука више од 80 особа које су се пријавили за та упозорења - од локалних спасиоца и власника продавница опреме за сурфовање па до родитеља деце која су често на плажи.
Пројекат се досад показао изузетно успешним, а колико је мотрење морског света потребно најбоље можемо видети на једном примеру када је током 24 сата уочено чак 15 морских паса. Међутим, како наглашавају, позивајући се на претходне студије, људско око које прати снимке с дрона у просеку може да препозна само око 60 посто морских паса, што значи да се многи непримећено приближе обали.
Проценат опажања могао би да се повећа уз помоћ вештачке интелигенције.
Досадашњи тестови већ су показали како АИ већ сада може препознати већину морских паса које опазе људи, а у неким случајевима технологија се показала и делотворнијом. Уз то, како АИ буде све више тренирала на снимцима, њена ће делотворност бити све већа.
Ове године у склопу пројекта SharkEye упоређиваће се делотворност људи и технологије у вези са препознавањем морских паса.
Прво ће снимак анализирати људи, а након њих исти снимак ће проучити и технологија и биће занимљиво видети ко ће бити успешнији у препознавању претњи с мора.
Док се данас SharkEye ослања искључиво на људе који анализирају снимке, у будућности људи можда више уопште неће бити потребни, већ ће посматрање и упозорење на потенцијалне опасности бити у потпуности у рукама вештачке интелигенције, преноси портал Зимо.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала