- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Много буке ни око чега: Украјина може добити само десет авиона Ф-16 до краја године

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISЛовац Ф-16
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2024
Пратите нас
Украјина ће до краја године моћи да користи само 10 борбених авиона Ф-16 због недостатка обучених пилота, пише Њујорк тајмс, позивајући се на америчке званичнике.
„Према америчким званичницима, очекује се да ће око 20 украјинских пилота моћи да управља авионима ове године, што би Украјини омогућило да користи само око 10 ловаца Ф-16 у борби, с обзиром да су за сваки авион потребна најмање два пилота", пише лист.
Лист цитира стручњаке који верују да ће недостатак обучених пилота и ограничен број летелица ограничити и њихов непосредни утицај на бојном пољу.
Како јавља британски Економист, Украјина је већ добила 10 борбених авиона Ф-16 из западних земаља, а до краја године њихов број ће се повећати на 20. Како наводи часопис, украјинске власти ће моћи да рачунају на 79 ловаца Ф-16. Запад ће наставити да испоручује авионе у фазама током 2025. године
Руски председник Владимир Путин је раније саопштио да испоруке Кијеву новог наоружања, укључујући и Ф-16, неће променити ситуацију на фронту, већ ће довести до одлагања сукоба. Такође је напоменуо да ће ови ловци, ако се појаве у Оружаним снагама Украјине, горети на исти начин као и друга војна техника коју толико Запад рекламира.
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2024
Специјална операција у Украјини
Много буке ни око чега: Украјина може добити само десет авиона Ф-16 до краја године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала