- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нереди у Британији због убиства деце: „Силовањем друштва“ политичка елита направила темпирану бомбу

© Tanjug / Owen Humphreys/PA via APПротести у Мидлсброу, Велика Британија.
Протести у Мидлсброу, Велика Британија. - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2024
Пратите нас
Велика Британија се након убиства деце које је починио један мушкарац пореклом из Африке суочава са ширењем нереда у великом броју градова и по изјавама људи из Скотланд јарда, они нису сигурни да полиција има капацитет да их држи под контролом, што значи да би могли да употребе и војску, каже за Спутњик аналитичар Бранко Павловић.
Први пут чујемо да и њихови медији и полиција пребацују одговорност на политичаре јер се не могу репресивно решавати ствари кад је очигледно да у друштву постоје снажна уверења људи са супротним ставовима да се мора отворити политички дијалог, додаје Павловић.

„Силовање друштва“ направило темпирану бомбу

„Не могу се више ствари гурати под тепих, тако да је једна ствар ово што се на улицама догађа и што ће се догађати. То је очигледно непредвидиво и за саме органе јавног реда у Британија, али се сада први пут ултимативно поставља захтев према политичарима да не могу више глумити елиту која међу собом нешто расправља, него да морају отварати озбиљне друштвене дијалоге о озбиљним темама које тиште грађане Британије. И без тога неће бити никаквог решења. Тако да су то врло значајни догађаји у том дубљем смислу промене политичких уобичајених односа, много шире него што је оно што се догађа на улицама.“
Павловић додаје да британска политичка елита нема капацитет да отвори дијалог са грађанима и отуда расте притисак на њу да га изгради.
„Тај недостатак њиховог капацитета и то „силовање друштва“ у суштини је и направило ту темпирану бомбу која је онда еруптирала кад је овај дечко побио ту несрећне младе људе. Али управо то и јесте ново. Неће моћи ’businesс as usual’ (уобичајени посао) да се настави у Британији. Мораће да мењају ствари а да ли су у стању или нису, то нико не зна. То ћемо видети тек у наредним данима.“

Дубље незадовољство стањем у Британији

На питање колико су нереди расистички како извештавају британски медији, Павловић одговара да ће у таквим протестима увек бити свега, али да генерално постоји дубље незадовољство стањем и животом у Британији које онда еруптира на одређеном питању, као што је питање миграната.
„То културолошко преумљење које је у току под плаштом глобализма, у ствари је оно што прави тај експлозивни набој у друштву. А да ли ће конкретно бити и појава расизма – па хоће. Наравно да хоће, свачега ту буде у таквим ситуацијама, али није то суштина“, закључио је Павловић.

Британија у пламену

Најмање 150 људи ухапшено је у нередима у Великој Британији протеклог викенда који су избили после убиства три девојчице у Саутпорту. Убиство је починио 17-годишњи Велшанин чији су родитељи пореклом из Африке. Због ситуације са протестима Даунинг стриту данас ће хитно заседати владин Одбор за ванредна реаговања, познат под називом „Кобра“, у којем су министри, представници полиције, обавештајних и других служби.
Британски премијер Кир Стармер изјавио је синоћ у обраћању нацији да ће „учинити све што је потребно да се насилници приведу правди“ и осете „пуну снагу закона“ говорећи о паљењу хотела где су смештени тражиоци азила у Родерему.
У нередима у том граду повређено је најмање десет полицајаца, а насилне сцене су се у недељу могле видети и у Тамворду, Мидлсбору и другим деловима Британије.
Погледајте и:
Нереди у Британији. - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2024
СВЕТ
Хаос у Енглеској настављен: Запаљен хотел с мигрантима, џамијама понуђено додатно обезбеђење /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала