- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пребиловци - једно од најстрадалнијих села у Другом светском рату

© Фото : Спутњику уступила РТРСБогослужење у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима
Богослужење у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2024
Пратите нас
Пребиловци код Чапљине су једно од најстрадалнијих села и насеља у Другом светском рату, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик који је присуствовао богослужењу у Храму Христовог Васкрсења, као и отварању сталне изложбене поставке у Дому културе у том насељу код Чапљине.
„Бол је огромна, не могу да верујем да постоје људи који су могли да почине овакве злочине. Ништа мање туге и беса нема везано за чињеницу да су и 1991. године скупљене кости минирали", рекао је Додик.
Додао је да је кроз овај храм, који је подигнут пре десетак година, на неки начин васкрсао живот и сећање које не сме да буде потиснуто.

„Победили смо не само усташку власт, која је побила огроман број људи, али није убила живот. Победили смо и комунистичку идеологију која је ишла за тим, да затре сећање на тако нешто", истакао је Додик у Пребиловцима, пренела је РТРС.

Сутра на сам празник Пребиловачких и свехерцеговачких мученика, биће служена јутарња литургија, којој ће, према најавама, присуствовати већи број архијереја Српске православне цркве.
Злочин усташа у Пребиловцима један је од најмонструзнијих који се догодио током Другог светског рата. У јаму Шурманци код Међугорја, према непотпуним подацима, бачено је више од 850 деце, жена и старијих, док су педесет четири породице потпуно угашене.
Више од четири хиљаде становника доње Херцеговине мучено је и бачено у укупно тринаест јама. Пребиловци су страдали и у последњем рату, када је село спаљено, становништво протерано, а тек започета спомен-костурница, са више од четири хиљаде моштију, минирана.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала