- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како су грађене пирамиде: Научници уверени да су Египћани користили хидрауличне лифтове

© Фото : Unsplash/Osama ElsayedЕгипатске пирамиде
Египатске пирамиде - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2024
Пратите нас
Истраживачи су реконструисали систем хидрауличног лифта за који верују да је коришћен за изградњу пирамиде египатског краља Џосера, као и да је снага воде могла да буде коришћена током градње једне од најстаријих познатих пирамида, која има готово 4.700 година.
Најновије истраживање Хавијера Ландроа са приватног париског истраживачког институте „Палеотехник“ и његових колега указује да су древни архитекти у старом Египту помоћу хидрауличног система подизали огромне камене блокове од којих је састављена пирамида краља Џосера висока око 62 метра, преноси „Сајенс Њуз“.
Помоћу контролисаних токова воде унутар пирамиде подизана је и спуштана платформа која је преносила камене блокове на више нивое, објаснили су истраживачи.
CC0 / rawpixel.com / Museum of New Zealand (Source) / Пирамида египатског краља Џосера
Пирамида египатског краља Џосера - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2024
Пирамида египатског краља Џосера
Египћани су подизали камене блокове који су тежили по 2.500 килограма, а пирамиде су састављане од милиона таквих блокова.
Научни кругови упознати са истраживањем сматрају да је оно интригантно, али су скептични да је такав систем коришћен у старом Египту.
Они наводе да такав хидраулични систем није могао да добије довољно воде од повремених киша, сматра археолог са Универзитета у Торонту Орен Сигел.
Други египтолог Камил Курашкијевич указује да се језеро о којем говори Ландро као могућем извору за напајање система нигде не помиње у египатским списима, и можда никада није постојало.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала