Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Кфор има 1244 разлога да не отвори мост!“: Протест Срба са севера Косова и Метохије /видео/

© Tanjug / STRПротест Срба у Северној Митровици
Протест Срба у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2024
Пратите нас
Срби са Косова и Метохије одржали су данас у северном делу Косовске Митровице миран протест, поводом најава Приштине да ће отворити главни мост на Ибру између северне и јужне Косовске Митровице.
Хиљаде грађана је на Тргу Браће Милић, у близини моста на Ибру, а скуп је почео у 11 сати интонирањем српске химне.
Окупљени носе заставе Србије и транспаренте са натписима: „На мосту смо опстанак бранили, сада бранимо нестанак“, „Курти ниси нас све протерао, има нас још доста“, „Док ЕУ и САД пишу саопштења нас протерују“, „Ако Курти отвори мост, Кфор и Квинта ће бити одговорни за све“, „Тражимо да нас Кфор заштити!“, „Упозорили смо вас!“, „Курти, не гаси српске институције, него формирај ЗСО!“, „Кфор има 1244 разлога да не отвори мост!“, „Нећемо се одселити одавде ни по коју цену!“, „Бахтири, преброј нас ако можеш!“.
Око моста су присутне снаге полиције и италијанских карабињера.
Дирекор Поште Србије на Косову и Метохији Иван Милојевић, који је са саслушања из полицијске станице стигао на митинг како би се обратио окупљенима, изјавио је да у случају отварања моста на Ибру српски народ може само да очекује прогон.
"Затворили су поште на северу, очекујемо да ће то исто урадити и на југу. Очекујемо, зато што знамо да од њих само то можемо и да очекујемо. Они би били најсрећнији када би ми одустали сами и сами себе затворили али ми на то немамо право ни због својих потомака, ни због својих старих, ни због своје наде у нашу способност да можемо да истрајемо и пребродимо и овако тежак тренутак. Да станемо достојанствено и покажемо представницима међународне заједнице како Курти спроводи своју политику", рекао је Милојевић.
Додао је да саопштења међународних представника након затварања пошти вређају душу и срце Српског човека.
"Без њихове подршке то не би би могли ни да помисле да ураде. Ја сам испред својих радника поште преузео личну одговорност и написао сам да треба ја да се теретим и ако неко треба у затвор, тај сам", рекао је Милојевић.
Професор историје на универзитету у Косовској Митровици Лука Јовановић поручио је на скупу да не сме да се дозволи отварање моста на Ибру, пошто је то још један од покушаја да се Србима наметне и помери граница идентитета и етнички очисти Косовска Митровица.
"Како ћемо сутра да погледамо у очи децу Јане Тучев, унуцима Боривоја Спасојевића који су мучки убијени марта 2004. године када су управо 'мирни' албански демонстранти са овог моста позивали на мир, а кренули да етнички очисте Косовску Митровицу. Не смемо да ћутимо, ако данас и наредних дана будемо ћутали, сутра ће да нам уђу у школе, где наша деца уче српски језик, у болнице, узурпираће нам цркве и манастире", рекао је Јовановић.
Некадашњи судија Вишег суда у Косовској Митровици Никола Кабашић изјавио је да је садашња тзв. влада Аљбина Куртија и Џељаља Свечље усмерена ка етничком чишћењу Срба.
"Последње две године од доласка Аљбина Куртија и Самоопредељења на владт кренула је једна мучка институционална агресија на север и српски народ. Програм који има садашња влада није побољшање економске ситуације и перспективе. Нама не смета албански народ , ми се не боримо против албанског народа, већ против владе која врши терор над српским народом", рекао је Кабашић.
Пензионерка Душанка Влаховић из Косовске Митровице упутила је апел КФОР-у и међународним представницима да помогну у превазилажењу тренутног стања.
"Међу пензионерима и грађанима Косовске Митровице владају страх и немоћ. Затворили су пошту, поштанску штедионицу, укинули динар, а тиме смо и ми затворени овде. Морамо да идемо за Пазар, Рашку да подижемо пензије, а нико нас не пита колики су нам трошкови, још би се отварањем моста страх и неспокојство удвостручили", поручила је она.
Међу присутнима на скупу су били и председници привремених органа Косовске Митровице, Зубиног Потока и Звечана - Иван Запорожац, Срђан Вуловић и Иван Тодосијевић.
Око моста су, током протеста, биле присутне снаге полиције и италијанских карабињера, а скуп је завршен после скоро два сата.
Срби са Косова и Метохије забринути су за своју безбедност поводом најава Приштине о једностраном отварању моста, али и због свакодневних ескалаторних потеза Приштине и очекују да их Кфор заштити.

Кфор: Демонстрације протекле без безбедносних забринутости

Кфор је саопштио да су данашње демонстрације у северном делу Косовске Митровице протекле без икаквих пријављених поремећаја или безбедносних забринутости.
Снаге Кфор-а биле су присутне на мирним демонстрацијама у близини северне стране Митровачког моста, и вршиле су патроле у околним подручјима како би обезбедиле безбедно окружење, наводи се у саопштењу мировних снага.
Како је истакнуто, Кфор наставља да спроводи свој мандат УН-а, за добробит свих људи и заједница које живе на Косову, у сваком тренутку и непристрасно.
"Кфор делује као трећи безбедносни одговор, у блиској координацији са косовском полицијом и мисијом ЕУ за владавину права (Еулекс), које су први и други безбедносни одговор. Кфор неће оклевати да предузме све неопходне мере како би се ухватио у коштац са свим догађајима који би могли да утичу на безбедност и регионалну стабилност, у складу са својим мандатом УН", закључује се у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала