- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Објављени документи о хаосу након експлозије током лета „боинга 737“ у јануару

CC BY 2.0 / Steve Lynes / Flickr / Амерички извиђачки авион "Боинг" РЦ-135В "Ривет џоинт"
Амерички извиђачки авион Боинг РЦ-135В Ривет џоинт - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2024
Пратите нас
Амерички званичници задужени за безбедност саобраћаја, који истражују случај експлозије врата током лета авиона "боинг 737 макс 9" почетком године, објавили су хиљаде страница докумената, укључујући сведочења путника који описују хаос у тренуцима након што се инцидент догодио.
Ови подаци обелодањени су након што је започело дводневно саслушање Националног одбора за безбедност саобраћаја (НТСБ) о инциденту од 5. јануара на лету Аљаска ерлајнса, који се догодио неколико минута након полетања из Портланда у Орегону, пренео је Би-Би-Си.
У више од 3.000 страница докумената који су објављени уочи саслушања, посада авиона описала је присилну декомпресију која је била реакција на одвајање панела у току лета.
Копилот авиона је рекао истражитељима да је дошло до "гласног праска, пуцања у ушима, као и да су му слушалице скоро отпале са главе".
Током саслушања представници Боинга рекли су да ће направити промене дизајна како би компанија спречила да се слични инциденти догађају у будућности.
Поменути догађај увео је америчког ваздухопловног гиганта у још једну кризну ситуацију у последњих неколико година.
Поред осталог, Федерална управа за ваздухопловство (ФАА) саопштила је 8. јула да захтева инспекцију 2.600 авиона "боинг 737", јер би путничке маске са кисеоником могле да се покваре у хитним случајевима.
Министарство правде САД је крајем месеца захтевало да водећи светски произвођач авиона "Боинг" призна кривицу на основу кривичних оптужби након што је утврђено да је компанија прекршила нагодбу о одложеном кривичном гоњењу из 2021. године због две авионске несреће из 2018. и 2019. године у којима је погинуло 346 људи, објавио је Ројтерс.
Погледајте и.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала