- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У току је борба за интернет слободу: Зашто у Британији хапсе због објава на друштвеним мрежама

© Tanjug / Danny Lawson/PA via APПротест у Британији.
Протест у Британији. - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2024
Пратите нас
Паника је завладала западним друштвима због слободе интернета који је најреволуционарније средство комуникације у историји јер омогућава слободу израза. У последњих пет година дошло је до одлуке да се та слобода укида. Њу прво покушавају да укину најмоћнији друштвени системи где предводи ЕУ са драстичним казнама, за њом остали атлантски савезници.
Ово каже за Спутњик публициста и професор Станко Црнобрња поводом ифнормације да су у јеку нереда у Британији тамошње власти почеле су да хапсе људе и због писања на друштвеним мрежама. Док британска полиција јури „тастатура ратнике“, грађани Британије све више постају свестни свеобухватне дигиталне контроле која је завладала.
Нереди који су се разбуктали Британијом након што је један Африканац убио три девојчице на дечјој приредби захватили су велики број градова и прерасли у антимигрантеске протесте. Незадовољство се, поред улица, шири и преко друштвених мрежа, па су многобројне и негативне објаве по интернету чија су мета, углавном, досељеници друге вере и боје коже.
Према изјавама људи из Скотланд јарда, полиција није сигурна да има капацитет да демонстранте држи под контролом, што значи да би могли да употребе и војску. Први пут медији и полиција пребацују одговорност на политичаре, јер схватају да се насиљем не могу решавати ствари које су у супротности са снажним уверењима људи, каква год она била. Ипак, долази и до хапшења, а приводе се људи који изражавају своје мишљење изражавају на друштвеним мрежама.
© Tanjug / Owen Humphreys/PA via APНереди у Британији
Нереди у Британији. - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2024
Нереди у Британији

Бити или не бити

Црнобрња сматра да се тренутно води љута борба за „бити или не бити“, односно за опстанак система у оном облику какав је био, односно који је подложан апсолутној контроли и манипулацији.
Такав систем разбија управо интернет и све што се дешава данас у ситуацијама које се помињу везано за забране и хапшења. А биће још горе. Политичка одлука је донесена још пре десет година и подразумева да се створи један потпуно нови светски поредак заснован на дигиталној контроли свега што се ради и свега што постоји. Ово је само један део спровођења те политике, а нијансе се разликују од државе до државе.

Предреволуција

Једини тренутни „светионик“ слободне речи, сматра Црнобрња, јесте Илон Маск са својом „Х“ платформом који се за сада опире, али кога би, страхује наш саговорник, такође могли да покушају да уклоне што би био последњи талас свеопштег гашења слобода интернета.
Ипак, Црнобрња верује да ће људи опет пронаћи начин да се супротставе орвеловској контроли речи и мисли.
Постоји читав један сектор тамног интернета или „дарк веба“, као и друге платформе које не подлежу свему томе, такође увек постоји и герилски отпор, субверзија и томе слично. Наравно да људи неће остати скрштених руку и наравно да ће се успротивити свему томе, а као што се види, већ се противе, одлазе у затворе, служе казне.
Све ово, каже наш саговорник, наликује на поједине предреволуционарне ситуације које су постојале и раније у историји. Силе које тлаче народ дођу у ситуацију да једног дана претерају и народ тада креће у побуну. То ће се, верује он, опет десити, само је питање на којој тачки ће прво доћи до побуне и како ће се она спроводити. То ће бити отпор линији која је наумила да све стави под централну дигиталну контролу, оцењује Црнобрњa.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала