- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Две деценије у жариштима, херој Русије: Ко је Евгеније Подубни

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и Евгеније Подубни
Руски председник Владимир Путин и Евгеније Подубни  - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2024
Пратите нас
Украјински дрон гађао је возило руског ратног извештача Евгенија Подубног у Курској области. Иако је првобитно било саопштено да је погинуо, новинар је на срећу преживео, а данас се чак јавио из болнице. Вест о нападу је потресла јавност, а ево по чему је Подубни познат и признат не само у Русији, него и шире.

Почетак пута

Евгеније Подубни, одликовани руски новинар, рођен је 22. августа 1983. године у Белгороду. О његовој породици се не зна много детаља – једино да су му родитељи радили у медицинској сфери. У младости је Евгеније боравио на Блиском истоку где су његови родитељи често ишли због посла. Тамо је усавршио енглески и арапски језик, али се и упознао са локалном културом.

Образовање и први кораци у струци

Након средње школе, Подубни је покушао да се упише на факултет журналистике, али није успео у томе па је изабрао други пут. Уписао је психологију на Белгородском државном универзитету и одмах је почео да ради као ратни дописник. Његова каријера је почела на радију и у локалним новинама, а касније је прешао на телевизију.
Своју телевизијску каријеру Евгеније је започео почетком 2000-их на „ТВ Центар“, где је радио као специјални дописник. Године 2011. прешао је у медијску кућу ВГТРК као специјални дописник канала „Русија 1“ и „Русија 24“. До 2023. године био је на челу редакције ВГТРК на Блиском истоку и у Северној Африци и постао је аутор и водитељ емисије „Рат“.

Искуство рада у жариштима

Током дугогодишњег рада Подубни је обишао скоро све тачке света захваћене сукобом – од Чеченије до Сирије, од Украјине до Ирака, правио је репортаже о бројним значајним догађајима. Његово прво ангажовање било је у Чеченији 2002. године, где је почео да стиче искуство и знање о раду на бојном пољу.

„Петодневни рат“ и улога у евакуацији

Током 2008. године, док је радио у Цхинвалију, Подубни је извештавао о догађајима из „петодневног рата“. Помогао је у успостављању комуникације између руских официра и Савета безбедности Јужне Осетије, а такође је учествовао у евакуацији избеглица, уступајући им своје место.

Извештавање из Сирије и Украјине

Његов рад у Сирији донео му је међународно признање, а интервју са Башаром ел Асадом постао је светски догађај. Од 2014. године Подубни прати сукоб у Украјини – од Евромајдана до актуелних дешавања у оквиру специјалне војне операције. Новинар од 2022. године редовно извештава из зоне сукоба.

Суочавање са претњама и санкцијама Запада

Године 2020. Подубни се суочио са претњама сиријских терориста, а 2022. Запад је против њега увео санкције због његове професионалне делатности. Он је рекао да су све те санкције – признање ефикасности његовог рада.

Телеграм канал

Евгеније води популарни Телеграм канал „Поддубный |З|О|V| издание“ где дели вести и своје виђење догађаја. Канал има око 850.000 претплатника и постао је значајан извор информација о специјалној војној операцији у Украјини.

Документарни филмови и награде

Подубни је аутор више од десет документарних филмова о различитим међународним сукобима. За свој рад је добио бројна признања, укључујући Орден пријатељства, Орден за храброст и три награде ТЕФИ-2016.
Евгеније Подубни, руски ратни репортер - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2024
РУСИЈА
„Победићемо‟: Јавио се познати руски ратни репортер који је тешко рањен у Курску
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала