Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Још једна манипулација Приштине: Зашто Албанци с југа Србије баш сад најављују протесте

CC BY-SA 3.0 / Julian Nitzsche / Прешевска долина
Прешевска долина - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2024
Пратите нас
Албанци са југа Србије су нека врста полуге привремених косовских институција којима покушавају да Београду направе проблем. Јасно је да они имају уску сарадњу једни са другима и да је најављени протест на југу Србије не због права Албанаца него да се скрене пажња са понашања Приштине према Србима на КиМ, сматра политиколог Душан Илић.
Не пада снег да покрије брег него да свака зверка покаже свој траг. У смислу ове народне изреке треба посматрати и најаву Шаипа Камберија, посланика у Скупштини Србије из редова Албанаца, да ће бити организовани протесте у тзв. прешевској долини, због, како наводи, дискриминације Албанаца.

"Тајно оружје" приштинских власти

Камберијева изјава пада непосредно пошто су Срби на северу Косова организовали миран прости због најаве из Приштине да ће отворити главни мост на Ибру у Косовској Митровици.
Политички аналитичар Душан Илић са Института за европске студије напомиње да Албанци са југа централне Србије добрим делом све своје акције координишу са привременим косовским институцијама.
„У том контексту и не чуди да и овога пута најављена акција албанских политичких представника са југа има за циљ да скрене пажњу са онога што режим у Приштини ради Србима на КиМ,“ каже Илић.
Он такође истиче и да су Албанци са југа Србије нека врста „тајног оружја“ приштинских власти.
„Јасно је већ поодавно да су Албанци са југа Србије постали полуга притиска на сам Београд. Сетимо се само 2001. године и терористичке побуне која је тада била на југу Србије која је угушена а која је требала да доведе до припајања југа Србије Косову и Метохији,“ напомиње он.
Ипак, Илиће не мисли да Курти има данас тако велику моћ да може да мобилише Албанце са југа Србије да направе неки већи инцидент или побуну, као 2001. године како би скренуо пажњу са малтретирања Срба са КиМ.

Курти није тај који се пита

„Пре свега попис је показао да је Албанца на југу Србије далеко мање него раније и да, штавише, у Бујановцу већину чине Роми и Срби. Друго, зна се да није Курти тај који ведри и облачи већ Америка као 2001. године и ако она сматра да ће имати неке користи у овом моменту од комешања на југу Србије њега ће бити, мада лично не мислим да им је то циљ. У овом случају Курти може нешто мало сам да заталаса али не и да довде до проблема већих размера,“ сматра Илић.
У сваком случају, закључује наш саговорник, све што је Камбери навео као разлог за протесте пада у воду јер је неспорно да Албанци уживају сва права у централној Србији, која на жалост немају Срби на КиМ.
Камбери је, објашњавајући разлоге за најављени протест, рекао да у Београду постоји недостатак политичке воље да коначно испуни обавезе које Србија има према Албанцима у 'прешевској долини' и да је "због тога потребно скренути пажња међународне заједнице“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала