- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како стати на крај умору за воланом?

© Фото : Pexels/Photo by Sindre Fs Унутрашњост аутомобила
Унутрашњост аутомобила - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2024
Пратите нас
Умор је један од главних узрока саобраћајних несрећа. Довољно је тек на секунду да се затворе очи, да се изгуби контрола над возилом и изазове несрећа. То нарочито важи за људе који су професионални возачи и за управљачем проводе велики део дана
Научници и истраживачи до сад су већ измислили много различитих технолошких решења која би требало да упозоре људе да су уморни и да је нужно да зауставе возило. Од звучних и избочених црта на путу које указују возачу на то да прелази из своје траке у другу, преко АИ система које надзиру возача и алармирају ако примете знакове умора.
Инжењери са Универзитета у Калифорнији сада су створили прототип слушалица које могу да детектују знакове поспаности у мозгу.
Како су истакли, слушалице откривају мождане таласе на исти начин као електроенцефалограм (ЕЕГ), тест који се користи за мерење електричне активности у мозгу.
Док већина ЕЕГ-а детектује мождане таласе помоћу низа електрода причвршћених на главу, слушалице то чине помоћу уграђених електрода које стварају контакт са ушним каналом.
Електрични сигнали које слушалице бележе мањи су од оних које бележи традиционални ЕЕГ. Међутим, како су то показали у новој студији, "ушни" ЕЕГ довољно је осетљив да открије алфа таласе, образац мождане активности који се појачава кад особа затвори очи или почне да тоне у сан.
Након пуно тестирања, осмислили су слушалице у три величине, које садрже неколико електрода и примењују нежан спољни притисак на ушни канал и користе флексибилну електронику како би осигурале удобно пристајање.
Тим ће наставити да усавршава свој дизајн, али и да истражује друге потенцијалне примене уређаја попут бележења откуцаја срца, покрета очију и стезања вилице.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала