00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ВЕСТИ
На самит БРИКС-а стигли лидери Кине, Египтам Индије и Јужне Африке. Које одлуке ће се доносити?
06:30
24 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
АПР прогласио 100 нај-компанија у Србији – како да их буде више
06:54
30 мин
СПУТЊИК СПОРТ
Новакова испратница за Рафу, а вечити на различитим фреквенцијама – као и селектори
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Верује ли ико у „план победе“ Зеленског
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бумеранг ефекат: Европи се враћа „титрање“ албанском тероризму

© Tanjug / AP Photo/Heinz-Peter BaderАустријски полицајци
Аустријски полицајци - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2024
Пратите нас
Чињеница да је један од осумњичених за планирање терористичког напада у Бечу етнички Албанац пореклом из Северне Македоније, показала је по ко зна који пут да се кокетирање са тероризмом враћа као бумеранг и да не постоји подела на „наше“ и „њихове“ терористе, каже за Спутњик политиколог проф. др Марија Ђорић.
Тероризам је увек тероризам и то је политичко насиље чија је карактеристика да су му жртве увек невини људи, додаје Ђорићева поводом вести да је међу осумњиченима да су планирали терористички напад на концерту познате поп диве Тејлор Свифт 19-годишњи Албанац пореклом из Гостивара.

Бумеранг ефекат Западном повлађивању Албанцима

„Свака врста кокетирања са тероризмом враћа се као нека врста бумеранга, али морам да вас подсетим да је тероризам управо политички феномен, да је политика пре свега сфера интереса и да ту нема много простора за моралност и етичност. Али у сваком случају, да подсетим, кад је реч о нападу 11. септембра да су се међу терористима налазили и они са Балкана. Међу њима је било и оних који су из БиХ и који су албанског порекла, што само говори да они нису захвални онима који су им дали велику подршку кад је реч о њиховим политичким циљевима. Тако да у тероризму нема етике и морала, има само интереса. Због тога је тероризам једна велика пошаст против које би требало да постоји глобални одговор.“
А тај глобални одговор не постоји зато што се борба против тероризма разликује од земље до земље, јер постоји двострукост стандарда, двострукост морала и за неког су терористи – терористи, а за друге су борци за слободу, додаје Ђорићева.
„И док год не будемо имали универзалну перцепцију тероризма имаћемо овакве политичке двојбе и поделе“, упозорава она.

Беч – центар балканског џихадизма

Коментаришиући планирани напад на концерту Тејлор Свифт у Бечу, Ђорићева каже да је балканска исламистичка мрежа и те како присутна на територији Аустрије и да је познато да је Беч центар балканског џихадизма.
Аустрија је и раније имала проблема са терористима и екстремистима који имају порекло из нашег региона, додаје Ђорићева и подсећа да је један од најбруталнијих напада у Аустрији из 2020. године организовао терориста са Балкана, такође Албанац из Северне Македоније.
„Та конекција између Беча и Балкана недвосмислено постоји и то је познато. И неке џамије у Бечу су одговорне за регрутацију пре свега младих људи који су одлазили на сиријско ратиште, као што је случај са џамијом Алтон Ален у Бечу одакле су чак и неке девојчице одлазиле на сиријско и ирачко ратиште. У сваком случају, Беч и Аустрија су интересантни зато што је тамо добро развијена мрежа терориста који се доводе у везу са терористичком организацијом ДАЕШ, односно 'исламска држава'.“

Тејлор Свифт – идеална мета

По мишљењу Ђорићеве, интересантан је и моменат кад је планиран напад, јер у овом тренутку кад су очи читавог света али и безбедносних служби упрте ка Паризу, терористи су одлучили да се фокусирају на други масовни догађај, а то је концерт Тејлор Свифт у Бечу.
А концерт Тејлор Свифт привлачан је као мета за терористички напад пре свега зато што је она персонификација западне културе и западног система вредности против кога се сви терористи ДАЕШ-а боре, сматра Ђорићева.
„Као друго, то је веома популарна личност. Ако погледате она има око 300 милиона пратилаца на Инстаграму што значи да би било каква врста инцидента на њеном концерту изазвала велику пажњу и довела до спектакуларности тероризма. То би било пропраћено у медијима чему терористи теже и на тај начин би послали њихову суштинску поруку, а то је порука страха и застрашивања. Сетимо се само концерта Аријане Гранде у Манчестеру 2017. године кад је мета изабрана по истом принципу терориста ДАЕШ-а. Тако да ме ово не изненађује али бих похвалила рад аустријских служби јер су успеле да спрече један озбиљан терористички напад.“

Доживотна робија, укидање социјале и возачких дозвола

Наша саговорница такође подсећа да је Аустрија после стравичног терористичког напада 2020. године донела сет заиста озбиљних закона који су у великој мери допринели борби против тероризма. Између осталих, Аустрија је донела закон који предвиђа доживотну казну затвора за кривично дело тероризма, додаје Ђорићева.
„Такође, они врше процене радикализованих појединаца који су оптужени за кривично дело тероризма тако да неко може на основу тих процена остати дуги временски период у притвору. Ако је потом нека особа одслужила казну за кривично дело тероризма, она по изласку неће моћи да се бави неким друштвеним пословима. Рецимо, по аустријским законима биће јој забрањено да ради са младима зато што су млади осетљивија категорија којој заправо теже терористи јер их могу изманипулисати. Такође, постоји могућност да им се забрани да добијају социјална давања, социјалну помоћ од државе или да имају возачку дозволу. Тако да је Аустрија учинила много тога у превенцији тероризма зато што се већ једном опекла и ово је резултат њихове политике и безбедносно-обавештајног рада“, закључила је Марија Ђорић.

Албанац, Хрват и Турчин спремали терористички напад

Ухапшени младић стар 19 година који је осумњичен да је планирао терористички напад на концерту америчке певачице Тејлор Свифт у Бечу, етнички је Албанац пореклом из Северне Македоније.
Он је уочи концерта спровео „конкретне припремне акције“, а хемикалије и „техничке направе“ пронађене су током претреса куће осумњиченог, који је на интернету пре неколико недеља објавио заклетву на верност тренутном лидеру ДАЕШ-а.
Међу осумњиченима је и седамнаестогодишњак са хрватским и турским коренима који је већ био познат полицији, као и петнаестогодишњи Аустријанац турског порекла.
Тејлор Свифт је требало да наступи на бечком стадиону „Ернст Хапел“ у четвртак, петак и у суботу. Концерти су били распродати и очекивала се посета око 170.000 људи из целог света.
Међутим, организатор „Баракуда мјузик“ је на Инстаграму у среду саопштио да „нема другог избора него да откаже концерте из безбедносних разлога“, након потврде да је планиран терористички напад.
Погледајте и:
Тејлор Свифт - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2024
СВЕТ
Осумњичени за планирање напада на концерту Тејлор Свифт пореклом из Северне Македоније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала