Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Протест против копања литијума, блокиране „Газела“ и железничке станице „Прокоп“ и „Нови Београд“

© Sputnik / Лола ЂорђевићПротест у Београду против рударења литијума
Протест у Београду против рударења литијума - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2024
Пратите нас
Протест против рударења литијума и пројекта „Јадар“ одржан је вечерас на Теразијама у Београду. Скуп су организовала еколошка удружења пошто је данас истекао рок који су на протесту испред Уставног суда 11. јула дали Влади Србије да одустане од рударења.
Исти захтев је Савез еколошких организација Србије (СЕОС) дао Влади и раније на протесту у Лозници, 28. јуна, да се донесе закон којим се забрањује ископавање литијума и бора у земљи, кад су најавили, да ће, ако њихов захтев не буде усвојен, радикализовати досадашње протесте.
Главна порука која се чула на протесту на Теразијама била је да се забрани копање литијума, а окупљенима су се обратиле глумица Јелена Ступљанин, песникиња Љиљана Браловић, из Савеза еколошких организација Србије (СЕОС), глумица Светлана Цеца Бојковић и Драгана Ђорђевић, научни саветник Института за хемију животне средине.
Протест је сат и по времена после скупа на Теразијама настављен шетњом до моста „Газела“ који је блокиран око 21 час. Демонстранти су се потом поделили у две колоне: једна је кренула према Железничкој станици „Прокоп“ и блокирала пругу, а друга ка Железничкој станици „Нови Београд“ и, такође, је блокирала.
Танјуг је јавио да ће се возови који долазе са севера до Новог Београда ту и окретати, а да ће возови који долазе са југа окретати на станици Раковица.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДемонстранти на Теразијама у Веограду
Демонстранти блокирали мост Газела - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2024
Демонстранти на Теразијама у Веограду
Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да су из Руске Федерације добијене званичне информације да више западних обавештајних агенција активно подржава припрему масовних нереда и покушај државног преврата у Србији.
Претходно је Марија Захарова, портпарол руског Министарства спољних послова, изјавила да су у току обновљени покушаји одређених, како је рекла, недобронамерних снага да активирају добро познати деструктивни арсенал да би дестабилизовали ситуацију у Србији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала