Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о протестима против ископавања литијума: Разговараћу са народом, са свима који другачије мисле

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић и Ивица Дачић
Александар Вучић и Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић оценио је да је синоћни протест у Београду протекао у складу са демократским системима, али да су након његовог завршетка извршена тешка кривична дела.
"Кад се скуп завршио догодило се оно што смо знали, извршење тешких кривичних дела, заузимање међународне пруге, ауто-пута, то је било спровођење насиља и терора мањине".
Вучић је честитао српским безбедносним снагама на стрпљењу и поштовању свих права оних који нису поштовали права других.
"Интервенција је изведена без минималне физике земље, другачије би се организатори провели у свим другим западним земљама. Чули смо да је циљ уништење привреде. Ко су људи који желе да наша привреда страда, разумем регион, разумем Куртијеве медије.
Позивали смо на разговоре, нису желели да дођу, позивао сам и оне који су плаћени споља и оне други који нису. Нико није желео да разговара, а решење је увек у разговору".
Вучић је најавио да ће у наредном периоду разговарати са свима који другачије мисле.
"Разговараћу са народом у сваком месту, и у Лозници и у Чачку и Ваљеву и нећу правити велике митинге да бих вам показао колико људи могу да скупим. Разговараћу са обичним људима који другачије мисле, који су у страху".
Вучић је изјавио да ће бити најгори могући полицајац за Рио Тинто, већи од оних који се представљају као противници те компаније, као и да је спреман да разговара о референдуму по питању ископавања литијума.
"Могу да разговарам о референдуму, да ли ћете референдум на територији Лознице, да ли ћете на територији целе Србије. Све може", нагласио је Вучић.
"Прихватићу сваку аргументацију ако је озбиљна. Само немојте да ми долазите са аргументацијом из "Трећег ока". Не могу да прихватим приче о ванземаљцима, сатанистима, укидању фармацеутске индустрије. Прихватам само научне аргументе и мишљење струке“, нагласио је Вучић.
Он је прецизирао да ће се у складу са аргументима, у следеће две године доносити одлуке по питању експлоатације литијума.

Сумпорна киселина, код експлоатације јадарита, користи се у затвореном систему и испод тачке кључања, не постоји течна јаловина

Говорећи о изјавама које су се чуле на синоћњем протесту, Вучић је истакао да сумпорну киселину сви користе на свету.
"Данас је имамо колико хоћете. Нема хемијске индустрије у свету, нема ничега без ње. Али, сумпорна киселина код експлоатације јадарита се користи у потпуно затвореном систему, испод тачке кључања, на 90 степени. Нема никаквих испарења. Желим оним стварно забринутим људима да објасним шта није тачно. Никаквог копања неће бити 2 године. Онда се поставља питање, што сте нешто радили на силу? То јесте део хибридног приступа и покушаја извођења обојених револуција. У детаљ смо све знали, ви мислите да сте изненадили некога тиме што сте урадили. И опет смо без икаквог насиља обезбедили јавни ред и мир. Све време су говорили о течној јаловини, нема течне јаловине, уопште не постоји течна јаловина, само чврсти отпад. Да ли је све идеално и шта мислим о тој фирми? Све најгоре. Шта се све дешава, а њихови функционери отишли на брчкање. И баш их брига за све", рекао је Вучић о опозицији.

Дачић: Ниједно лице није повређено приликом интервенције полиције

"Ниједно лице није повређено ни међу припадницаима полиције, ни међу припадницима МУП-а. Зато се у акцију кренуло опрезно", изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.
"Полиција никад неће спречавати мирне скупове, али ако се угрожава безбедност земље, јавни ред и мир, полиција мора да реагује. Скуп је пријављен као стационарни, на Теразијама, а касније су доставили допуну пријаве скупа, где наглашавају да ће после скупа на Теразијама почети шетња од Теразија до раскрснице у Вишеградској. Кад су прошли Вишеградску, упозорени су да крше закон и пријаву протеста. Они су очекивали сукоб и интервенцију полиције. Дошли су на пругу са тим циљем.", изјавио је Дачић.
Дачић је прецизирао да је због синоћњих догађаја приведено 14 лица због постојања основане сумње да су извршили кривична дела.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала