- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ева плива у швајцарском језеру: Шта ће бити када је пусте у океан /видео/

© Фото : YouTube/ETH Zürich, snimak sa ekranaРиба робот
Риба робот  - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2024
Пратите нас
Иако су удаљени неких 400 километара од мора, студенти инжењерства на швајцарском универзитету „ЕТХ Цирих“ вредно раде на најсавременијим роботима који би могли да промене начин на који се проучавају светски океани.
Риба робот Ева маше својим силиконским репом с једне на другу страну и глатко клизи кроз хладну воду Циришког језера, где научници тестирају пројекат Сурф-еДНА.
Наиме, студенти већ две године праве и тестирају јато роботских риба - од којих је Ева последња. „Ева изгледа као риба да би била што је могуће минимално инвазивна у екосистему који истражујемо. Њен дизајн не би требало да уплаши друге рибе“, рекао је Денис Бауман са „ЕТХ Цирих“ за Си-Ен-Ен.
Ева односно „аутономно подводно возило“ (АУВ) опремљена је камером за снимање под водом, сонаром за избегавање препрека и филтером за прикупљање ДНК. Научници тако могу секвенцирајуДНК да виде које врсте живе у том екосистему.
Стручњаци све више користе ове уређаје за истраживање океана. На пример, старт-ап компанија „Аквааи“ са седиштем у Калифорнији направилаје дронове налик рибама кловновима који могу да прикупљају информације као што су нивои кисеоника, салинитет и pH вредност.
„Желимо да направимо поуздан алат за биологе. Можда ће на тај начин мање врста изумрети или бити угрожено“, рекао је Бауман.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала