- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка поново уздиже официре Вермахта - свет треба да реагује

© Sputnik / Sergey Bobylev / Уђи у базу фотографијаМарија Захарова
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2024
Пратите нас
Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова позвала је међународну заједницу да хитно реагује на величање нацистичких злочинаца у Немачкој. Дипломата је на свом Телеграм каналу прокоментарисала предлоге немачких војних званичника да се одају почасти неким војницима, официрима и генералима нацистичке Немачке.
Према њеним речима, по налогу Бундесвера, нацисти се „враћају у своје куће ужаса и туђе куће претварају у пепео“.
"У Украјину су се вратили на превару. У Молдавију се враћају лукавством. Покушавају да се врате у Русију уз помоћ силе. Бивши нацисти поново су постали хероји“, рекла је званична представница руског Министарства спољних послова.
„Морамо укључити аларм да се планета пробуди“, додала је она.
„Немачко руководство је 2018. почело да размишља о „традицијама“ у немачким оружаним снагама. Тада је Бундесвер издао директиву о томе које традиције немачки војници треба да поштују, а које треба да се прећуте. Антифашисти су постали опрезни. Прошло је шест година. Руски мушкарци поново разбијају немачке тенкове код Курска. Па ипак, овом повратку је нешто недостајало“, приметила је Захарова.
Она је подсетила да је начелник Одељења за приправност и логистику Оружаних снага немачког Министарства одбране, генерал-потпуковник Кај Роршнајдер, 12. јула 2024. године издао директиву у којој се даје читав списак нацистичких војника, официра и генерала који треба да постану „пример војне надмоћи, оперативне спремности и воље да се боре за постизање циљева, када то буде захтевала мисија.
„Нема сумње да се у немачкој војсци сви добро сећају теорије супериорности. Али, хајде да видимо, кога ће сада поштовати немачка војска: бригадни генерал Хајнц Карст добио је гвоздени крст 1. класе на Источном фронту. Тешко да је за хуманитарну мисију. Пуковник Ерих Хартман, 352 ваздушне победе за Луфтвафе. Током Курске битке у јулу 1943. године, полетевши са аеродрома у близини фарме Угрим, оборио је 7 совјетских авиона у једном дану... Контраадмирал Ерих Топ, један од најуспешнијих команданата Кригсмарине. Наравно, стари члан Нацистичке партије“, закључила је Захарова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала