- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нуклеарна агресија: Русија позива свет да реагује на нападе Кијева на Запорошку нуклеарку

© Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2024
Пратите нас
Русија позива међународну заједницу да предузме хитне мере против Кијева у светлу напада на Запорошку нуклеарну електрану, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Ово није прва година, сетите се колико већ дуго Руска Федерација позива међународну заједницу да предузме хитне мере и да утиче на кијевски режим и његове западне покровитеље због чињенице да за председничку администрацију Украјине, за Зеленског и за све који стоји иза њега, пре свега Вашингтон и Лондон, нуклеарне електране представљају средство и инструмент за спровођење терористичких активности“, рекла је она за Први канал.
Напад на нуклеарку прокоментарисао је и директор „Росатома“ Алексеј Лихачов. Како је рекао на маргинама форума „Армија 2024“, тај украјински напад достигао је нови ниво агресије.

„Оно што се синоћ догодило у Запорошкој нуклеарној електрани је потпуно други ниво, рекао бих, нуклеарне агресије, усмерене на инфраструктуру нуклерних објеката, који се никада раније није десио“, констатовао је Лихачов.

Како је додао, Русија позива ИАЕА да се не заустави на констатацији да су недопустиви напади на Запорошку нуклеарку, него да томе да међународну политичку оцену.

Дрон носио запаљиву течност?

Како је рекао директор електране Јуриј Черничук, украјински дрон који је извео напад на Запорошку нуклеарку, могао је да носи запаљиву течност.

„Дрон је улетео у простор расхладног торња и детонирао. Судећи по брзини којом је избио пожар, може се претпоставити да је тамо било још нешто – флаше са бензином или напалмом, јер је пожар избио веома брзо и на великој површини“, рекао је он.

Губернатор Запорошке области Евгеније Балицки изјавио је раније да је у постројењу система за хлађење Запорошке нуклеарне електране дошло до пожара, који је узрокован украјинским гранатирањем Енергодара.
С тим у вези, руска државна корпорација „Росатом“ саопштила је да је у нападу Оружаних снага Украјине озбиљно оштећен расхладни торањ Запорошке нуклеарне електране. Међутим, Међународн агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) прећуткује ко је извео напад на нуклеарку.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала