- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ризична операција Кијева: Бројни амерички званичници страхују од „свирепог одговора Русије”

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаУништени тенк украјинске војске у околини Артјомовска
Уништени тенк украјинске војске у околини Артјомовска - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2024
Пратите нас
Бела кућа не очекује значајнију ескалацију ситуације у Украјини због напада на Курску област, који је Русија окарактерисала као терористички напад, али бројни амерички званичници страхују од „свирепог одговора” Русије, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на помоћнике у америчкој администрацији.
„Бојазан од ескалације се у Белој кући не повећава много... Очекивање је да ће регионалне битке личити на битке у Украјини“, наводи лист у чланку о ситуацији у Курској области.
Међутим, према медијском писању, амерички званичници страхују од масовног удара Руске Федерације на инфраструктуру Украјине од виталне важности као одговор на „ризичну” операцију Кијева.
Након украјинског продора у Курску област, украјинске снаге настављају непрестано да губе позиције у свим деловима фронта специјалне војне операције, додаје лист.

Према наводима „Волстрит џурнала“, коначни циљ напада на Курску област и даље је нејасан, с обзиром да је украјинска војска у жестоком дефициту са људством и наоружањем, а да на истоку трупе имају потешкоћа да обуздају напредовање Русије.

С тим у вези, један од официра украјинске бригаде, којој је „очајнички треба још људи“ и која је стационирана у Часовом Јару у Доњецкој Народној Републици, рекао је за лист да сумња у целисходностнапада на Курску област и да не види никакве промене у свом делу фронта, где руске снаге настављају да напредују.
Војни експерти које је амерички лист интервјуисао сматрају кораке Украјине у руској пограничној области бесмисленим са становишта борбене тактике, с обзиром на неуспехе украјинских оружаних снага у другим деловима фронта.
Разлоге украјинског напада на Курску област аналитичари објашњавају жељом Кијева да привуче пажњу Сједињених Америчких Држава уочи председничких избора у САД који ће бити одржани у новембру.
Подсетимо, масовни напад украјинских оружаних снага на Курску област почео је 6. августа. У региону је више пута проглашавана ракетна опасност, након чега је уведена ванредна ситуација федералног нивоа. Локално становништво се евакуише у друге регионе Руске Федерације.
Према најновијим информацијама руског Министарства одбране, Кијев је од почетка борбених дејстава на курском правцу изгубио до 2.350 војника, 29 тенкова и 23 оклопна транспортера.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала