- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Колико је оправдан страх од нуклеарних катастрофа? | Енергија Спутњика

© AP Photo / Mike StewartНуклерана електрана
Нуклерана електрана - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2024
Пратите нас
Када је у недељу избио пожар у нуклеарној електрани у Запорожју поново су узнемирени духови, вероватно не само у Србији.
Јер страх од нуклеарне катастрофе после несреће у НЕ „Чернобиљ”, веома успешно се храни не само информацијама већ и дезинформацијама које сваком згодном приликом лансирају теоретичари завере, као и противници нуклеарне енергије.
Гост у данашњој емисији „Енергија Спутњика”, др Ђорђе Лазаревић, виши научни сарадник на Електротехничком институту „Никола Тесла“, истиче да је од катастрофе у Чернобиљу сигурност у нуклеарним електранама повећана, како не би дошло до радиоактивног зрачења.
Саговорника „Енергије Спутњика” питамо где су нове генерације нуклеарки по питању сигурности у односу на НЕ „Чернобиљ”, како се складишти ислужено нуклеарно гориво и спречавају злоупотребе.
Нуклеарна енергија је, иначе, када се схватило да обновљиви извори енергије (ОИЕ) не могу задовољити све веће апетите људске цивилизације за електричном енергијом добила префикс „зелена”. И, дата јој је веома битна улога у зеленој енергетској транзицији.
Да без нуклеарне електране нећемо моћи да испунимо преузете обавезе одустајања од фосилних горива схватило се и у Србији. За реализацију оваквог пројекта неопходно је укидање мораторијума. Отпочела је и својеврсна јавна расправа о томе, а један од главних задатака оних који буду објашњавали зашто сутра треба да градимо нуклеарну електрану биће елиминација страха од нуклеарки. Јер, као што је познато, Србија је окружена нуклеарним електранама у Бугарској, Румунији, Мађарској и Словенији.
Енергија Спутњика, 13.8.2024.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала