- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У ЕУ згрожени: Пољска формирала „зону смрти“ на граници са Белорусијом

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаБелоруско-пољска граница, избеглице и граничари
Белоруско-пољска граница, избеглице и граничари - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2024
Пратите нас
Група посланика Европског парламента из Италије упутила је жалбу шефу европске дипломатије Жозепу Борељу, критикујући Пољску због стварања „зоне смрти“ на граници са Белорусијом.
Посланици наводе да је Пољска у јулу 2023. године усвојила закон који дозвољава граничној полицији да користи ватрено оружје против миграната који покушавају да пређу границу у такозваној „зони смрти“ – тампон зони на пољско-белоруској граници којој хуманитарне организације и посматрачи задужени за људска права не могу да приступе.
„Ситуација је погоршана због домаће политичке пропаганде која представља мигранте као претњу по националну безбедност, а такође декриминализује и оправдава агресивно понашање“, истичу посланици у жалби која је објављена на сајту Европског парламента.
По њиховом мишљењу, поштовање закона може довести до кршења људских права, док Пољска „нехумано“ регулише мигрантску кризу.
Подсетимо, Пољска је због мигрантске кризе донела одлуку да гради заштитну ограду на граници са Белорусијом. Предвиђено је да ограда буде висока пет метара. Биће опремљена електронском техником: камерама за ноћни вид, сензорима покрета и дневним камерама за надзор.
Ограда и бодљикава жица на пољско-белоруској граници - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
РУСИЈА
Потписани уговори: Пољска гради капиталну ограду на граници са Белорусијом дугу 186 километара
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала