Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Циљ америчког притиска на Куртија – одлагање отварања моста и останак Србије у преговорима

© Sputnik / Теодор АнастасијевићМост на Ибру у Косовској Митровици
Мост на Ибру у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2024
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не одустаје од отварања моста преко Ибра у Косовској Митровици јер је то део његовог стратешког мозаика остваривања косовске државности на целој територији Косова и Метохије, каже за Спутњик дипломата Зоран Миливојевић.
Мост је један од симбола српског отпора и српског опстанка, али и демаркационе линије према северу Косова и Метохије и пад те линије би био у функцији остваривања пуног суверенитета и територијалног интегритета на целој територији јужне српске покрајине, додаје Миливојевић.
„И то је један од циљева у мозаику, исто као и оно што је везано за динар, имовину, улазак дугих цеви, полицијске станице, одузимање станова итд. Дакле читав низ мера које су у циљу потврде косовске државности и суверенитета на целој територији. То је смисао моста и што се тога тиче, Куртијев став је потпуно јасан и он од тога не одустаје зато што је то део његове политичке стратегије везано и за мандат и циљеве које Самоопредељење има. То има и унутрашњополитичку функцију пред изборе као реализација програма којим је Самоопредељење дошло на власт.“

Амерички притисак – одложити отварање моста

Коментаришући изјаву америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховернијеа да би отварање моста могло угрозити животе америчких војника, Миливојевић каже да су западне силе на Куртијеве смицалице као и до сада реаговале вербално.
Овог пута су мало подигле лествицу, чак и више од онога што је било у случају динара, али ни тада се ништа није десило као што не верујем да ће се и сада нешто десити, сматра Миливојевић.
Међутим, Миливојевић верује да ће овог пута западне силе постићи неку врсту одлагања отварања моста, до неког тренутка кад процене да то не би изазивало ризике.
„За њих су две ствари кључне у процени како да реагују. Прва је безбедност, односно могућност инцидената зато што је српско стрпљење на ивици и питање је где је та граница, и то се сада процењује. Кључно је да се то не доведе у питање и то им у овом тренутку не би одговарало јер би им пали аргументи пошто дијалога не би било и онда се доводи у питање механизам утицаја који иде преко дијалога и ЕУ, пошто они контролишу дијалог и на тај начин и притисак на Србију. И друга ствар је процена до које мере и како да реагују да не угрозе карактер власти у Приштини.“
Пошто признају тзв. Косово као независну државу онда не доводе у питање карактер власти са тезом и ставом да је реч о сувереним правима суверене државе на њеној територији, али уз поштовање неке врсте стандарда, додаје Миливојевић.

Циљ притиска на Куртија – задржати Србију у преговорима

Истовремено, истиче Миливојевић, западним силама је важно и да се не антагонизира Србија, односно да се наша земља и даље задржи на позицији спремности на разговоре и да се не доведе у питање не само учешће у дијалогу него и став Србије према ЕУ и Западу.
„То су им неки фактори који им опредељују и понашање и постављање. Овога пута је то на неки начин на проби. Све ово до сада је прошло на вербалном изјашњавању без последица и касније је заживело и ништа се није десило. Међутим, мост је ипак једна демаркациона линија, један симбол који онда дефинитивно затвара питање посебног статуса севера Косова и Метохије. Он у саобраћајном и техничком смислу не значи ништа из простог разлога јер има и један лево и један десно, и према Бошњачкој махали и према три солитера и та два моста раде без проблема. Дакле није то у питању, у питању је ова симболика и значај тог моста. И то је тест од кога ће зависти понашање.“
Миливојевић сматра да помињање угрожености америчких војника нема никакве везе са реалношћу, али то показује да Американци траже аргументе за притисак на Куртија и изговор за неку реакцију.
А реакција би била таква да Кфор физички не напусти мост и да физички прави сметњу и проблеме и на тај начин дижу аргументе према Приштини и стварају простор за реакцију и притисак да Аљбин Курти одложи отварање моста, додаје Миливојевић.

Курти жури јер се плаши Трампа

Он напомиње да би Куртију одговарало да испослује отварање моста за време актуелне америчке администрације јер је за време демократа постигао све циљеве, док са Трамповом администрацијом има лоша искуства.
„И ово што му Ричард Гренел прети, он га је већ једном скинуо са власти. Према томе, ако победи Трамп, он сигурно долази на неку функцију и у том случају би Курти могао да рачуна да нешто може да му се деси. Они имају другачији приступ, имају неколико економских механизама којима не доводе у питање основни став око Косова као независне државе, али иду са другим механизмима. Вашингтон се потпуно усагласио са Бриселом око методологије приступа и дошли су до неког Охридског споразума, а кад је реч о Трамповој администрацији, републиканцима, они иду сами. Не признају ЕУ као партнера, користе механизам дијалога али они хоће то да решавају сами по принципу како се решавао и Дејтон, и остали сукоби.“
И то је Куртијев проблем и ту му „виси глава“ тако да он хоће све да постигне за време Бајденове администрације, истиче Миливојевићу.

Образовање и здравство – последња препрека за Куртија

А Куртију су уз отварање моста остале још две ствари да затвори а то су образовање и здравство чиме би Заједницу српских општина обесмислио до краја и довео у питање комплетно присуство Србије на Косову и Метохији у институционалном смислу, додаје Миливојевић.
„Његов циљ је да се две ствари испослују. Да се промени фактичко стање на терену и појачају аргументи везани за тзв. реалност уз притисак на Србију да то прихвати. И друго, да се обесмисле Срби који су тамо, односно да се натерају да прихвате Косово као државу, у институционалном смислу, у смислу вршења власти и прихватања те власти. То је суштина“, закључио је Миливојевић.
Упркос противљењу савезника, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не одустаје од отварања моста на Ибру у Косовској Митровици.
Амбасадор САД на Косову Џефри Ховенијер изјавио је да у овом тренутку постоји реалан ризик везан за отварање моста у Митровици, који би могао да утиче на безбедност војника НАТО, укључујући и америчке војнике.
Међутим, Курти је касно синоћ пренео команданту Кфора Озкану Улуташу да ће отварање главног моста на Ибру у Косовској Митровици бити „исправно, неопходно и корисно“, упознавши га са резултатима тестирања издржљивости конструкције моста.
Погледајте и:
Припадници Кфора уклањају бодљикаву жицу код Општине Звечан - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2024
СРБИЈА
Критично до краја августа: Хоће ли Кфор да заштити Србе или ће наставити да подржава Куртија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала