- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Заједничке војне вежбе Русије и Кине забринуле Америку

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРуска ратна флота на паради у Санкт Петербургу
Руска ратна флота на паради у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2024
Пратите нас
Заједничке вежбе оружаних снага Русије и Кине изазивају забринутост код америчког руководства, пише Њујорк тајмс, позивајући се на неименоване војне стручњаке.
Према њиховим проценама, иако оружане снаге Руске Федерације и Кине још нису достигле ниво интеракције као војске земаља НАТО-а, све већа сарадња Москве и Пекинга у области одбране „забрињава Вашингтон“. Како је признала Беки Васер, шеф аналитичког Центра за нову америчку безбедност, њене колеге моделирају могуће сукобе, укључујући и између Сједињених Држава и Кине.
Лист је такође навео да је Кини потребна Русија, јер је Москва „једини велики партнер способан да балансира са Сједињеним Државама“. Ако би Сједињене Државе и њихови савезници намеравали да започну поморску блокаду Кине, руско-кинеска копнена граница би могла бити „од виталног значаја за снабдевање оружјем, нафтом и другом робом“, сматрају аутори чланка. Према њиховим проценама, Руска Федерација би такође могла да затвори ваздушни простор у близини својих граница, посебно у близини Јапана, где САД имају војне базе.
Према речима кинеског војног стручњака Сунг Џунгпинга, војне вежбе, посебно у близини Аљаске, биће чешће одржаване како би се „супротставиле америчком притиску“ и блоку који Сједињене Државе стварају како би обуздале Кину.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала