- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Невероватно откриће: Мегалити из Стоунхенџа не потичу из Велса

CC0 / Unsplash/K. Mitch Hodge / Стоунхенџ
Стоунхенџ - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2024
Пратите нас
Древно ритуално значење Стоунхенџа је још увек мистерија, али истраживачи су корак ближе разумевању како је настао чувени камени круг. Најновија студија британских археолога открила је да мегалити из Стоунхенџа потичу из Шкотске, а не из Велса.
Више од сто година, научници су веровали да централна плоча од пешчара Стоунхенџа - дуго називана "олтарски камен" - потиче из много ближег Велса. Али прошлогодишња студија показала је да камен не одговара геологији формација пешчара у Велсу. Прави извор камена је остао непознат, до сада.
Јединствени камен који лежи равно у центру споменика донет је на локацију у јужној Енглеској из североисточне Шкотске, објавили су истраживачи у часопису Нејчр.
Највећи камени блок Стоунхенџа неолитска популација је више од 750 километара траспортовала до локације данашњег монумента, али није јасно да ли је камен од 5 метара пренет чамцем или копном, преноси лондонски дневник Гардијан.
Више од једног века је познато да неки од камених блокова Стоунхенџа потичу из Велса и да су транспортовани, не зна се како, 200 километара до локације монументалног неолитног споменика на Салсбери Плејну.

"Откриће да један од централних мегалита у Стоунхенџу уопште није из Велса већ из Шкотске је искрено шокантно", рекао је археолог Роб Иксер који је учествовао у изради студије објављене у часопису Нeјчр.

Према новим сазнањима највећи камен у Стоунхенџу превезен је или пребачен на локацију монумента на Салсбери Плејну из североисточног дела Шкотске, са удаљености од око 750 километара.
"Ово запањујуће откриће не само да мења наше мишљење о Стоунхенџу, већ комплетно мења наше мишљење о касном неолиту. Наука је прелепа и изузетна и биће расправа у деценијама које долазе. Ово је запањујуће" рекао је Роб Иксер, виши истраживач на Универзитетском колеџу у Лондону (УЦЛ) и један од стручњака који стоје иза студије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала