- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пожар на подручју Билеће дошао близу насељеног места

© Sputnik / Лола ЂорђевићПротивпожарни хеликоптер Камов Ка-32 има резервоар од 4.000 литара, а воду у тој количини може да усиса за само један минут
Противпожарни хеликоптер Камов Ка-32 има резервоар од 4.000 литара, а воду у тој количини може да усиса за само један минут - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2024
Пратите нас
Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је данас да је нови пожар на подручју Билеће дошао близу насељеног места и да је сад приоритет да он буде стављен под контролу.
Након тога следи гашење пожара код Невесиња и Гацка, рекао је Кустурић у изјави за Срну.
"До пре сат времена смо гасили пожар на Тјентишту, али ми је вршилац дужности/ директор Цивилне заштите Борис Трнинић јавио да се појавио велики пожар код Билеће, те да је угрожено село, јер је пожар дошао до кућа, тако да смо се ми пребацили на то подручје", рекао је Кустурић.
С обзиром на то да је ватра захватила велику површину, ватрогасци и људство ангажовано на гашењу немоћни су да спрече ширење ватре. Према речима билећких ватрогасаца, хеликоптери успевају да зауставе ударне таласе ватре. Појас се шири према селима Боденик, Граница и Шобадине.
"Пожар је подметнут, не знамо од кога, имамо повређеног колегу, отровао се димом, пребачен је за Требиње, још двојица колега су повређена, један је повредио ногу, други се отровао димом", рекао је Радојица Чукнић, ватрогасац Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Билећа.
Ватра је захватила и бандере нисконапонске мреже, којом се становништво тог дела билећке општине снабдева струјом. Људство ангажовано на терену покушава да контраватрама спречи даље ширење пожара.
"Прети селима Боденик, Граница, Шобадине и Звијерина и планини Видуша", прецизирао је Радомир Радмиловић, заменик старешине Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Билећа.
Иако још нема тачних података, изгорела површина на подручју Билеће у последњих петнаест дана процењује се на више хиљада хектара шуме и ниског растиња. Ватрогасци кажу да је реч о једној од најтежих година и апелују на становништво да се суздржи од пламена на отвореном.
"Чини ми се да ово није нехат, ово је чиста намера, не бих да улазим у тај део посла, имају органи чији је то посао, али, дефинитивно, ово је чиста намера", навео је Радмиловић.
Уз малобројне ватрогасце, припаднике оружаних снага, у гашењу су ангажовани и шумари Шумске управе Билећа.
Из Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице су навели да су, због тешког терена, последњих дана имали велики број кварова на возилима, што им успорава допремање воде на терен.
Крак пожара код села Симијова за сада не прети имовини мештана.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала