Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вјоса Османи: Изјаве из Брисела расистичке, противим се дискусији о мосту са Београдом

© AP Photo / Virginia MayoВјоса Османи
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2024
Пратите нас
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи окарактерисала је изјаве портпарола ЕУ Петера Стана као расистичке, наводећи да не жели да их коментарише.
Османијева тврди да се Београд „не пита ништа у вези са отварањем главног моста на Ибру“, и додала да „да ни Стано када прелази мостове у својој земљи не пита суседне за дозволу“.

„Што се тиче Европске уније, изјаве портпарола ове институције су пре свега расистичке, тако да не верујем ни да заслужују већу пажњу са моје стране. Не видим разлог за њихове расистичке изјаве и на било који начин се противим дискусији о отварању моста Ибри у Бриселу. Дијалог са Србијом на ову тему нико не би смео да прихвати, било би против устава и против суверенитета Косова, али дијалог са нашим спасиоцима, то не само што је неопходно и неопходно, већ је то пре свега у нашем интересу“, изјавила је Османи, преноси Косово онлајн.

Подсетимо, недавно је портпарол ЕУ Петер Стано оценио да је затварање филијала Поште Србије кршење договора о дијалогу, а отварање моста на Ибру – експлозивно питање и да није добро што је дијалог Београда и Приштине у „сталном кризном модалитету“ и „модалитету решавања кризе“ који прати све више једностраних потеза и неконтролисаних акција које најчешће долази од администрације у Приштини.
„Прошле недеље Европска унија, цела Квинта, дакле, сви пријатељи Косова, САД, кључне европске земље и Европска унија отишли су до премијера Куртија и рекли му: ‘немој то да радиш, немој да повлачиш једностране потезе, немој да отвараш мост. Али, он је изгледа одлучан да то уради. Зато смо рекли, ‘не, то ће имати веома негативне ефекте’. Ми молимо власти да спрече, и да избегавају кораке који ће водити ка већим конфронатацијама и ескалацији. Јер то штети људима на терену и штети и вама, јер је Косово под мерама ЕУ и под неким мерама САД због поновљеног, доказаног, повлачења потеза који воде ка ескалацији. Никоме то не помаже, већ напротив, има јако негативан ефекат на велики број људи“, казао је Стано.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала