- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова студија открила да птица додо није била онаква како је вековима приказивана

CC0 / Unsplash/ McGill Library / Птица додо
Птица додо - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2024
Пратите нас
Најновија студија показала је да је птица додо била брза и снажна, а не неспретна и дебељушкаста, како је вековима погрешно приказивана.
Чинило се уверљивим да су њена гојазности и спорост допринели томе да ова врста птице која није умела да лети изумре пре 300 година.
Најновија студија показала је, међутим, да ову птицу до нестанка нису довели људи ловећи је, већ пацови, мачке и друге животиње које су Европљани донели на њено станиште, острво Маурицијус у Индијском океану.
У студији је учествовао тим научника који је изучио литературу посвећену птици додо током 400 година објављивања, као и једини узорак њеног ткива на свету који се чува у Музеју историје природе у Оксфорду, пише Тајмс.
Научник који је водио студију, Нил Гостлинг са Универзитета у Саутемптону изјавио је да скоро сви докази указују на то да је додо била веома активна и брза птица, са изразито снажним ногама.
Птица додо је била врло добро адаптирана на своју средину и живела око 25 милиона година на Маурицијусу, све док људи нису донели сисаре попут мачака, пацова и свиња на острво јер против њих додо није имала шансе, закључио је Гостлинг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала