- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта нас чини срећним: Научници открили како нам оно чиме се бавимо утиче на здравље

CC0 / Unsplash/Chase Baker / сликар
сликар - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2024
Пратите нас
Бављење уметношћу попут сликарства, фотографије и цртања или ручним радовима као што су штрикање, хеклање, грнчарија… више утиче на задовољство животом од посла, показало је истраживање научника са Универзитета Кембриџ.
Истраживачи истичу да би, због тога, бављење уметношћу и креативним ручним радовима могло бити важно средство у побољшању јавног здравља, пише Гардијан.
Научници наводе да резултати истраживања показују да бисмо сви могли имати користи од креативних подухвата који имају већи утицај на задовољство животом него посао, и то за око два одсто.
"Бављење уметношћу и ручним радовима је јефтино, приступачно и популарно. Зато је кључ у задовољству. Међутим, не можеш да натераш људе да се баве нечим што не желе", рекла је за Гардијан др Хелен Киз, коаутор истраживања са Универзитета Англија Раскин.
Резултати истраживања објављени су у часопису Frontiers in Public Health, а засновани су а испитивању више од 7.000 људи старијих од 16 година које је спровело Министарство за културу, медије и спорт Велике Британије између априла 2019. и марта 2020. године.
Као део анкете, од учесника је затражено да оцене различите аспекте свог благостања на скали од 10 тачака и да кажу да ли су се бавили уметношћу или ручним радовима.
Нешто више од 37 одсто учесника рекло је да је учествовало у најмање једној активности која се сматра уметношћу или ручним радом у последњих 12 месеци - од сликања до грнчарије и фотографије.
Резултати су показали да су људи који су се бавили уметношћу и ручним радовима били срећнији и задовољнији животом, чак и након што су узети у обзир и други фактори као што су године, пол, лоше здравље и статус запослења.
Учесници истраживања су рекли да им бављење уметношћу и ручним радовима пружа осећај контроле, постигнућа и самоизражавања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала